Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΓΑΡΔΟΥΜΑΚΙΑ Ν2




Εδώ έχουμε ένα ωραίο φαγητό, αλλά μπλελαλίδικο όσο αφορά το πλύσιμο των κοιλιών και των εντέρων για να κάνουμε τα γαρδουμάκια.
Βεβαίως όταν στα στέλνουν έτοιμα (τα έχει φτιάξει μια μαμά ή μια πεθερά) είναι όλα εύκολα.
Η αμέσως επόμενη εύκολη λύση, είναι ο καλός, έμπιστος, και καθαρός κρεοπώλης που μας εξασφαλίζει πάντα το καλύτερο.
Ευτυχώς για μένα υσχίουν και τα τρία παραπάνω.
Το κρεοπωλείο που ψωνίζω, έχει τα καλύτερα και τα καθαρότερα, αλλά και η μαμά μου, και η πεθερά μου μου στέλνουν γαρδουμάκια έτοιμα για ψήσιμο.
Το συγκεκριμένο φαγητό φτιάχνεται σ΄όλα ανεξαιρέτως τα χωριά μας και είναι πολύ
αγαπημένο.Έχει φανατικούς οπαδούς και θεωρείται εκλεκτός μεζές.


Υλικά

  • 1/5 κιλό γαρδουμάκια (από έμπιστο και καθαρό κρεοπώλη)
  • 1/2 κούπα λάδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • αλάτι
  • 2 αυγά το χυμό από 2 λεμόνια


Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι,
προσθέτουμε τα γαρδουμάκια, αλατίζουμε, αλλά δεν ανακατεύουμε μέχρι να βράσουν.
Βλέπετε εδώ έχουν βράσει και έχουν σφίξει.
Τώρα πλέον δεν έχουν κίνδυνο να ξετυλίξουν και μπορούμε να τα ανακατέψουμε.
Σιγοβράζουμε για 45-50 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθούν.
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε και ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό.
Αλλά αν τα μαγειρέψετε σε χαμηλή φωτιά δεν θα χρειαστεί γιατί κατεβάζουν μόνα τους πολύ ζουμάκι.
Για το αυγολέμονο χτυπάμε τα ασπράδια πρώτα μετά και τους κρόκουςκαι συνεχίζουμε προσθέτοντας το χυμό από τα λεμόνια..
Κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από την φωτιά, παίρνουμε ζουμάκι και ρίχνουμε λίγο λίγο στα αυγά, ανακατεύοντα,ς για να μην κόψει το αυγολέμονο.
Όταν είναι έτοιμο
το ρίχνουμε στη κατσαρόλα ανακατεύοντας γρήγορα.
Βάζουμε το φαγητό μας στο μάτι να πάρει μια βράση ακόμη και έτοιμα
τα γαρδουμάκια αυγολέμονο για φάγωμα.

2 σχόλια:

  1. Ωωωωωχ! Τι λες τώρα!;
    Περίσσεψε τίποτε; ντελίβερυ κάνεις;

    Αυτό το έφτιαχνε η γιαγιά μου Πάσχα; Ανάσταση; κι έβαζε και ποδαράκια καψαλισμένα...

    Φιλιά Ερηνάκι! :)
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε ναι το Πάσχα έχουν την τιμητική τους αλλά εδώ μαγειρεύονται όλο το χρόνο.
    Και για τα ποδαράκια εμείς τα λέμε τσουδισμένα γιατί καίνε τις τρίχες τους και όταν έχει κανείς και από δαύτα, δεν το συζητάμε περιζήτητο φαγητό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή