Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΜΕ ΑΛΑΤΙ ΧΟΝΤΡΟ

Είναι οι ελιές που φτιάχνω με χοντρό αλάτι και ωριμάζουν σε μπουκάλια αυτά των αναψυχτικών και του νερού. Το αποτέλεσμα είναι πιστέψτε με εκπληκτικό!
Απλά χρειάζονται χρόνο να ωριμάσουν και να ξεπικρίσουν.
Αλλά διατηρούνται στο μπουκάλι εφόσον βέβαια δεν το ανοίξουμε για πάρα πολύ καιρό.
Και πιστέψτε με είναι πάρα μα πάρα πολύ νόστιμες.

Υλικά 

  • ελιές, αλάτι χοντρό μπουκάλια αδειανά και καθαρά.

Διαλέγουμε προσεχτικά τις ελιές να μην έχουν τρύπες και χτυπήματα.
Τις πλένουμε καλά.




Τις βάζουμε στο μπουκάλι αφήνοντας 3-4 δάχτυλαπεριθώριο.
Όπως στη φωτογραφία.
Με ένα χωνί βάζουμε 4 κ.σ. αλάτι χοντρό και νερό μέχρι να σκεπαστούν οι ελιές.
Κλείνουμε το μπουκάλι και το κουνάμε να ανακατευτεί το αλάτι με το νερό.
Τις αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 3 μήνες.
Μετά μπορούμε να τις ανοίξουμε. Για να  έχουν πετύχει οι ελιές, θα πρέπει να  είναι σκληρές, και τραγανές, και ελαφρώς πικρές. Στο αλάτι πιστεύω είναι κανονικές.
Τις βάζουμε σε βάζο και αν θέλουμε βάζουμε λίγο λάδι επάνω.
Βγάζουμε όσες χρειαζόμαστε κάθε φορά και γίνονται τραγανές και πολύ νόστιμες.
Το μόνο που χρειάζονται για να γίνουν είναι χρόνος.
Όσο το μπουκάλι είναι κλειστό μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό.

5 σχόλια:

  1. Εχεις δικιο ετσι τις κανω και εγω και μου διατηρουνται εως και 2 χρονια ,τις ξεχναω σε ενα σκοτεινο μερος χωρις να τις κουνησω ποτε.Οταν χρειαστω ελιες ανοιγω το μπουκαλι κοβωντας το στην μεση με ενα μαχαιρι και ετοιμες οι νοστιμοτατες και τραγανες ελιτσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τις ελιές αυτές στην Χαλκιδική τις ονομάζουμε "αγγουράκια " γιατί είναι πράσινες και τραγανές. Αφού ετοιμασθούν με τον τρόπο που περιγράφεται πιο πάνω μπορουν να διατηρηθουν χωρίς άλμη αλάτι κλπ όσο χρόνο θέλετε στην κατάψυξη.Βάλτε τις ελιές σε σακκουλάκια μικρά και όποτε θέλετε τις ξεπαγώνετε και τις ραντίζετε με λίγο λάδι ,ρίγανη κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ,ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΑΔΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΆΤΙ ΤΟΥΛΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΕΨΕΙ ΑΠΟ ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ,ΤΟ ΒΥΘΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΙΩΝ.ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΤΣΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ Ή ΤΟ ΒΑΖΟ ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΦΕΣ.ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΟΣΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΤΟΥΛΙ,ΠΛΥΜΕΝΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με τον αέρα της ζύμωσης στο μπουκάλι τι γίνεται βρε παιδιά. Το έκανα και μου εσκασε το μπουκάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. με τόσο πολυ αλάτι δεν τρωγονται εγω τις κάνω με μια κουταλια αλάτι δυο ξυδι και μισο κ.γ ξυνο ναμην μαυρισουν και ειναι φανταστικες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή