Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Το γλυκό του Φθινοπώρου. Ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά του κουταλιού μπορώ να πω.
Μ ε τα φλούδια του μπορούμε να φτιάξουμε γλυκό πελτέ  και αν θέλουμε επίσης κυδωνόπαστο.


Υλικά

  • 3 κιλά κυδώνια καθαρισμένα
  • 2 κιλά και 600 γρμ. ζάχαρη
  • 5-6 ποτήρια νερό
  • το χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 1 κομμάτι αμπερόζα
  • και χυμό λεμονιού για τη λεκάνη με το νερό που θα βάλουμε τα κυδώνια

Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Τα κόβουμε σε κομμάτια όπως βλέπετε και
τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό.
Ψήνουμε το γλυκό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, εάν θέλουμε να είναι τραγανό, εάν θέλουμε να είναι μαλακό σε σιγανή φωτιά.

Μετά από 20-25 περίπου λεπτά, προσθέτουμε τη βανίλια και την αμπερόζα, και ελέγχουμε τακτικά το δέσιμο του σιροπιού.


Βάζουμε στη κατάψυξη ένα πιατάκι, το βγάζουμε και ρίχνουμε πάνω του 2 κουταλιές σιρόπι.
Με ένα κουτάλι τραβάμε μια γραμμή χωρίζοντάς το στα δύο.
Αν η γραμμή δεν κλείσει το σιρόπι είναι έτοιμο.
Αν το σιρόπι ενωθεί συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Στην πρώτη  περίπτωση, ρίχνουμε στο γλυκό το χυμό του λεμονιού,
κουνάμε την κατσαρόλα δεξιά-αριστερά να πάει παντού.

Βάζουμε το γλυκό μας όπως είναι καυτό, προσέχοντας να μην καούμε, στα βάζα, τα κλείνουμε, και τα τοποθετούμε ανάποδα με τα καπάκια κάτω.
Όταν πλέον κρυώσουν, τα γυρίζουμε κανονικά.
Με αυτόν το τρόπο γίνεται κονσερβοποίηση, και διατηρείται το γλυκό ως έχει, για πάρα πολύ καιρό.
Εάν δεν σας αρέσει αυτός ο τρόπος διατήρησης, απλά αφήστε το γλυκό να κρυώσει, και έπειτα βάλτε το στα βάζα.
Και στις δύο περιπτώσεις τα βάζα μας πρέπει να είναι αποστειρωμένα.
Εάν το φτιάξετε καλή σας επιτυχία!
Εμένα μ΄αρέσει να παίρνει το γλυκό, αυτό το κοκκινωπό χρώμα, να μην μένει άσπρο.
Είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά του κουταλιού το κυδώνι, και είναι και οικονομικό γιατί δεν κοστίζει ακριβά.
Το δικό μου έγινε από  κυδώνια του χωριού μου, που πρέπει να πω ότι ήταν εντελώς απότιστα.
Είναι πιο σκληρά και πιο στυφά από του εμπορίου, αλλά το γλυκό που κάνουν είναι πολύ τραγανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου