Αυτό το μήνα μπορούμε να βρούμε άφθονες ώριμες ντομάτες, κατάλληλες για σάλτσα και να τις διατηρήσουμε σε βάζα ή μπουκάλια, ( όπως έκανα εγώ), και να τις χρησιμοποιήσουμε το χειμώνα.
Στην πραγματικότητα η ντομάτα είναι φρούτο και όχι λαχανικό.
Είναι γεμάτη από ωφέλιμα στοιχεία για τον οργανισμό.
Τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά της είναι
1 Βιταμίνη C
2 Βιταμίνη Α
3 Λυκοπένειο
4 Ασβέστειο
5 Σίδηρο
6 Κάλιο
7 Μια μέτρια ντομάτα περιέχει 25 θερμίδες, 1 γραμμάριο πρωτεϊνες, 4 γραμμάρια ζάχαρα και 1 γραμμάριο φυτικές ίνες.
Τ ο κόκκινο χρώμα της οφείλεται στο λυκοπένιο που περιέχει.
Το λυκοπένιο είναι μια αντιοξειδωτική ουσία με πολύ ωφέλιμες δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Όσο περισσότερο ψήνεται ή μαγειρεύεται η ντομάτα μαζί στα φαγητά τόσο περισσότερο λυκοπένιο απελευθερώνει.
Τώρα λοιπόν που υπάρχουν άφθονες κατακόκκινες ντομάτες
ας κάνουμε τις σάλτσες μας.
Πριν αρχίσω πρέπει να πω ότι στις σάλτσες μου δεν βάζω κρεμμύδια, ρίγανη , θυμάρι, βασιλικό. Προτιμώ αναλόγως το φαγητό να τα προσθέτω στο τέλος. Εάν εσείς όμως θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στις σάλτσες σας ότι σας αρέσει.
Υλικά
Για να αποστειρώσουμε τα βάζα, και τα μπουκάλια μας, τα πλένουμε καλά με σαπουνάδα και χλιαρό νερό (εννοείται και τα καπάκια τους).
Στρώνουμε σε ένα ταψί μαι καθαρή πετσέτα, και τα βάζουμε επάνω, με το ανοιχτό μέρος τους να ακουμπάει την πετσέτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120 βαθμούς.
Μόλις ζεσταθεί, τον κλείνουμε και τοποθετούμε μέσα τα βάζα -μπουκάλια (όχι τα καπάκια για αυτά αρκεί το πλύσιμο) για 15-20 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν. Όταν κρυώσουν είναι έτοιμα.
Πλένουμε καλά τις ντομάτες.
Τις κόβουμε από πάνω, τις χαράζουμε και τις σφίγγουμε να φύγουν τα υγρά τους.
Τις πολτοποιούμε και τις βάζουμε σε μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν
με 3 κ. σ. αλάτι.Μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την σάλτσα μας να βράσει για 50 περίπου λεπτά.
Η σάλτσα είναι έτοιμη όταν θα δούμε ότι έχει κατέβει η στάθμη της, από την αρχική της θέση, 3 δάχτυλα περίπου κάτω. Βλέπετε στη φωτογραφία που ήταν και που κατέβηκε.
Κλείνουμε το μάτι και έτσι καυτή όπως είναι ( και με μεγάλη προσοχή για να μην καούμε)
την βάζουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα. Τα κλείνουμε
τα γυρίζουμε ανάποδα, και τα αφήνουμε να κρυώσουν σ αυτή τη θέση.
Την επόμενη μέρα τα γυρίζουμε κανονικά.
Είναι έτοιμα πλέον.
Δεν ξέρω αν φαίνεται αλλά τα καπάκια τους έχουν κάνει ένα βαθούλωμα προς τα μέσα, που σημαίνει ότι η κονσερβοποίηση έχει πετύχει.
Μ ε τον τρόπο αυτό μπορούμε να διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις σάλστες μας. Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι τα βάζα μας είναι αποστειρωμένα.
Στην πραγματικότητα η ντομάτα είναι φρούτο και όχι λαχανικό.
Είναι γεμάτη από ωφέλιμα στοιχεία για τον οργανισμό.
Τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά της είναι
1 Βιταμίνη C
2 Βιταμίνη Α
3 Λυκοπένειο
4 Ασβέστειο
5 Σίδηρο
6 Κάλιο
7 Μια μέτρια ντομάτα περιέχει 25 θερμίδες, 1 γραμμάριο πρωτεϊνες, 4 γραμμάρια ζάχαρα και 1 γραμμάριο φυτικές ίνες.
Τ ο κόκκινο χρώμα της οφείλεται στο λυκοπένιο που περιέχει.
Το λυκοπένιο είναι μια αντιοξειδωτική ουσία με πολύ ωφέλιμες δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Όσο περισσότερο ψήνεται ή μαγειρεύεται η ντομάτα μαζί στα φαγητά τόσο περισσότερο λυκοπένιο απελευθερώνει.
Τώρα λοιπόν που υπάρχουν άφθονες κατακόκκινες ντομάτες
ας κάνουμε τις σάλτσες μας.
Πριν αρχίσω πρέπει να πω ότι στις σάλτσες μου δεν βάζω κρεμμύδια, ρίγανη , θυμάρι, βασιλικό. Προτιμώ αναλόγως το φαγητό να τα προσθέτω στο τέλος. Εάν εσείς όμως θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στις σάλτσες σας ότι σας αρέσει.
Υλικά
- ώριμες ντομάτες, αλάτι, αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα
Για να αποστειρώσουμε τα βάζα, και τα μπουκάλια μας, τα πλένουμε καλά με σαπουνάδα και χλιαρό νερό (εννοείται και τα καπάκια τους).
Στρώνουμε σε ένα ταψί μαι καθαρή πετσέτα, και τα βάζουμε επάνω, με το ανοιχτό μέρος τους να ακουμπάει την πετσέτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120 βαθμούς.
Μόλις ζεσταθεί, τον κλείνουμε και τοποθετούμε μέσα τα βάζα -μπουκάλια (όχι τα καπάκια για αυτά αρκεί το πλύσιμο) για 15-20 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν. Όταν κρυώσουν είναι έτοιμα.
Πλένουμε καλά τις ντομάτες.
Τις κόβουμε από πάνω, τις χαράζουμε και τις σφίγγουμε να φύγουν τα υγρά τους.
Τις πολτοποιούμε και τις βάζουμε σε μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν
με 3 κ. σ. αλάτι.Μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την σάλτσα μας να βράσει για 50 περίπου λεπτά.
Η σάλτσα είναι έτοιμη όταν θα δούμε ότι έχει κατέβει η στάθμη της, από την αρχική της θέση, 3 δάχτυλα περίπου κάτω. Βλέπετε στη φωτογραφία που ήταν και που κατέβηκε.
Κλείνουμε το μάτι και έτσι καυτή όπως είναι ( και με μεγάλη προσοχή για να μην καούμε)
την βάζουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα. Τα κλείνουμε
τα γυρίζουμε ανάποδα, και τα αφήνουμε να κρυώσουν σ αυτή τη θέση.
Την επόμενη μέρα τα γυρίζουμε κανονικά.
Είναι έτοιμα πλέον.
Δεν ξέρω αν φαίνεται αλλά τα καπάκια τους έχουν κάνει ένα βαθούλωμα προς τα μέσα, που σημαίνει ότι η κονσερβοποίηση έχει πετύχει.
Μ ε τον τρόπο αυτό μπορούμε να διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις σάλστες μας. Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι τα βάζα μας είναι αποστειρωμένα.
Στον αποστειρωτη των μπιμπερό κάνει για την αποστείρωση των βαζων; ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήειλεικρινά δεν ξέρω εγώ τα βάζω στη σχαρα του φούρνου πάνω σε πετσέτα τώρα για το αποστειρωτή δεν μπορώ να σου πω
ΑπάντησηΔιαγραφήOk ευχαριστώ! Χωρίς αλάτι διατηρείται ή θα ξινισει;;
Διαγραφήσυγνωμη για την καθυστέρηση χωρίς αλάτι δεν θα διατηρηθεί κατά τη γνώμη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντί για βάζα εγώ την έβαλα σε σακουλάκια και μερίδες στην κατάψυξη. Ακολούθησα την ίδια διαδικασία ψησίματος αλλά πρόσθεσα στην κατσαρόλα και μισό ποτήρι λάδι ελιάς
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκολουθώ κάθε χρόνο την ίδια διαδικασία απλά φέτος έβρασα την ντομάτα μισή ώρα.Πέρασαν δύο μέρες και παρατήρησα οτι επιασαν μούχλα 3 μπουκάλια με ντομάτα.Τι μπορεί να φταίει;Τι κάνω τώρα;ΤΗν πετάω ή την καθαρίζω και την ξαναβράζω;
ΑπάντησηΔιαγραφή