Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Πεντανόστιμες πολύ τραγανες χορτοπιτες!


 Βρήκαμε άγρια χόρτα τσιγαριστά, όπως λέμε εμείς εδώ, ε... και οι χορτόπιτες είχαν τον πρώτο λόγο, την τιμητική τους.
Έχουν βέβαια μια διαδικασία για να γίνουν αλλά αξίζει τον κόπο.
Εμάς εδώ άλλωστε αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας.
Πάμε να φτιάξουμε χορτόπιτες λοιπόν.

Υλικά

  • Άγρια χόρτα, μυρώνια καυκαλήθρες μάραθα , αγριοπρασάκια γαλατσίδες, κλπ.
  • φροντίστε να είναι αρκετά πάνω από κιλό
  • 1/2 κούπα λάδι, αλάτι


Για τη ζύμη

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φλιτζάνι του καφέ λάδι,
    2 κ.σ. λεμόνι και λίγο αλάτι
  • έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα του φύλου και λάδι για το τηγάνισμα


Καθαρίζουμε, πλένουμε πολύ καλά και κόβουμε τα χόρτα σε μέτρια κομμάτια.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το λάδι, αλατίζουμε,  και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά προσοχή να μην πολυψηθούν γιατί θα τηγανιστούν και στη συνέχεια.
Αφήνουμε να κρυώσουν σε συρωτό για να φύγει το λάδι, και είναι έτοιμα.

Για τη ζύμη

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αλεύρι το λάδι και το λεμόνι. Τρίβουμε το αλεύρι να υγρανθεί με το λάδι και το λεμόνι και



έπειτα βάζουμε το αλάτι και νερό σιγά σιγά ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

 Αλευρώνουμε καλά το τραπέζι μας ή το πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο.
Αν δεν μπορούμε να το ανοίξετε με ξυλίκι χρησιμοποιήστε μηχανή που ανοίγει φύλλο.

Με ένα πιατάκι του καφέ κόβουμε κυκλικά κομμάτια ζύμης.
 Βάζουμε μια πιρουνιά χόρτα στο καθένα.
 Κλείνουμε σε μισοφέγγαρο, και πατάμε με το πιρούνι τις άκρες, για να μην ανοίξουν.
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουμε και έπειτα τηγανίζουμε τις πίτες μας σε άφθονο λάδι.
 Τις  βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το περίσσιο λάδι, και κατόπιν τις όρθιες σε μπολ η πιάτο.
Έτοιμες τραγανές τραγανές κι πεντανόστιμες για να τις απολαύσει όλη η οικογένεια ή οι φίλοι μας.

Καλή επιτυχία σε όσούς-ες τις φτιάξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου