Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Υπέροχη-γρήγορη-εύκολη, σπιτική μυζήθρα!



Αυτήν την εποχή που υπάρχουν σε αφθονία γάλατα κατσίκας- προβάτου,
στο χωριό μου, φτιάχνουμε τυροζούλια. Έμαθα να τα φτιάχνω από τη γιαγιά μου!
Μας αρέσουν πάρα πολύ. Γιατί τα έχουμε συνηθίσει από μικροί? Γιατί είναι πραγματικά πάρα πολύ νόστιμα? 
Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Σε επόμενη ανάρτηση θα κάνουμε το τυροζούλι μας. 
Φτιάξτε το και θα κρίνετε μόνοι σας!
Σήμερα με τον τρόπο που το φτιάχνουμε, θα βγάλουμε μυζήθρα απλή, σπιτική, τονίζω ξανά από το μείγμα που γίνεται το τυροζούλι, που τρώμε με διάφορους τρόπους. Νωπό, ή ξερό στα μακαρόνια.
Πάμε λοιπόν να την φτιάξουμε.


Υλικά

Γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο, 5 κιλά
1 ποτήρι νερό με 1 1/2 κ. γ. ξινό διαλυμένο μέσα του,  αλάτι



όπως βλέπετε τα υλικά μας είναι ελάχιστα.
Εδώ πρέπει να πούμε αν το γάλα είναι κατσικίσιο θα βγάλουμε λιγότερη μυζήθρα από ότι με το πρόβειο, επειδή αυτό, είναι πιο παχύ.
Όμως, κατά τη γνώμη μου πάντα, πιο νόστιμη. 
Γούστα είναι αυτά βέβαια...
ότι αρέσει στον καθένα.

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά για να μην μας τσουκνώσει.



Όταν αρχίσει να φουσκώνει,  κλείνουμε το μάτι, και  ρίχνουμε μέσα κυκλικά το ποτήρι το νερό με το ξινό.
Έπειτα με μια τρυπιτή κουτάλα κουνάμε από την άκρη προς την μέση προσεχτικά το γάλα
γυρώ γύρω,
σε όλη την κατσαρόλα.
Βλέπετε πως έχει <<κόψει>>, και μαζεύεται η μυζήθρα?
Ξεχωρίζει ο χουμάς (ορός), του γάλατος, από τον καρπό, που λέμε εμείς εδώ, δηλαδή την μυζήθρα.


Σ΄αυτό το στάδιο, είναι έτοιμη.
Με την τρυπητή κουτάλα την βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο αλατίζοντάς την κατά διαστήματα, ή σε περισσότερα μικρά πιάτα.
Τρώγεται χλιαρή και είναι πεντανόστιμη.
Να ξανατονίσουμε εδώ ότι είναι από το μείγμα που κάνουμε τα τυροζούλια μας .
Όχι όπως του τυροκομείου που χρειάζεται απαραιτήτως πρόβειο γάλα και έχει μια πολύ μεγαλύτερη διαδικασία.
Εδώ έχουμε ενα γρήγορο εύκολο απλό τρόπο για να απολαύσουμε σπιτική νόστιμη μηζύθρα.
Όσοι-ες την φτιάξετε σας εύχομαι καλή επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου