Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

Ντολμαδάκια στην κατσαρόλα για νηστεύοντες και μη απίθανο φαγητό!


 Από τα πιο αγαπημένα, νόστιμα, μαμαδίστικα ,οικογενειακά φαγητά, της κουζίνας μας!
Όχι μόνο για τις ημέρες της νηστείας, αλλά αγαπημένο φαγητό μας, όλο τον χρόνο.
Κατέχει την πρώτη θέση σε όλα τα τραπέζια μας!
Κατά γενική ομολογία, αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!
Σήμερα θα τα φτιάξουμε στην κατσαρόλα, και θα γίνουν πεντανόστιμα.


Υλικά:

  • Περίπου ½ κιλό αμπελόφυλλα (από βαζάκια, η από την κατάψυξη ή από μπουκάλια)
  • 5 μέτριες ώριμες ντομάτες
  • 4 μέτρια κολοκύθια
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1 ματσάκι δροσερά κρεμμυδάκια
  • 3 αγκινάρες ολόκληρες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού Πιπέρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • ½ κιλό ρύζι όποιο προτιμάτε, εγώ βάζω νιχάκι
  • 1 ½ κούπα λάδι ( τα ντολμαδάκια θέλουν πολύ ελαιόλαδο)


Για την γέμιση:

  • Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου μίξερ τρίβουμε όλα τα λαχανικά στον τρίφτη (ντομάτες, κρεμμύδια ξερά, κολοκύθια).
  • Ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι τον μαϊντανό, τα κρεμμύδια τα φρέσκα, τις αγκινάρες, τον δυόσμο. 

  • Προσθέτουμε τη 1 κούπα  το λάδι, το αλάτι(όσο θέλετε) το πιπέρι, το κύμινο και το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε το τύλιγμα. 
  • Αν τα φύλλα σας είναι σε βάζο, ή σε μπουκάλι θα τα ζεματίσετε ελάχιστα σε βραστό νερό, αν είναι από την κατάψυξη δεν χρειάζεται.    
  • Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τον τρόπο τυλίγματος αναλυτικά σε βίντεο.
  • Κρητικά Τραπεζώματα ντολμαδάκια βίντεο ο τρόπος τυλίγματος!
  • https://cretatrapezomata.blogspot.gr/2017/03/blog-post_22.html#more


 Τα ντολμαδάκια της πρώτης στρώσης και μόνο, τα τοποθετώ όρθια για να μην στακώσουν (λιώσουν). Τα υπόλοιπα κανονικά το ένα δίπλα στο άλλο.
Μετά που θα έχουμε τοποθετήσει τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα,  ρίχνουμε τη   ½ κούπα λάδι,  ξεπλένουμε το μπολ που είχαμε την γέμιση, με μια  κούπα νερό, και το  ρίχνουμε  στην κατσαρόλα.
Βάζουμε ένα πιάτο πάνω από τους ντολμάδες.
Μόλις πάρουν μια βράση, ελέγχουμε αν τα σκεπάζει  το ζουμί.
Αν ναι, χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε για 20-30 λεπτά να ψηθούν, αν όχι συμπληρώνουμε νερό.
Λίγο πριν ψηθούν βγάζουμε το πιάτο από πάνω.
Και τα απολαμβάνουμε σκέτα η με γιαουρτάκι.
Όπως αρέσουν στον καθένα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου