Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Σαλμός με πατάτες γιαχνί!


 Ένα <<παλιό >> φαγητό που συνήθιζαν οι γιαγιάδες μας θα φτιάξουμε σήμερα.
Σαλμό με πατατούλες γιαχνί.
Βλέπετε παλιά στα χωριά μας τα φρέσκα ψάρια ήταν δύσκολο να υπάρχουν στα σπίτια.
Ειδικά στο δικό μου χωριό που είναι πολύ ορεινό.
Όπως λοιπόν μου έλεγε η γιαγιά μου χρησιμοποιούσαν παστά ψάρια όπως τον μπακαλιάρο, σαρδέλες ρέγγες κτλπ. ακόμα και τα χταπόδια που έπαιρναν τότε ήταν παστά.
Μια καλή λοιπόν λύση ήταν τα ψάρια σε κονσέρβες οι σαλμοί της γιαγιάς, και οι νόστιμοι τρόποι να τους μαγειρεύουν.

Υλικά
2 κονσέρβες σκουμπρί,  (δεν έχει πολλά κομμάτια μέσα)
1 κιλό  πατάτες κομμένες σε μέτρια κομμάτια
2/3 της κούπας λάδι
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες, και 1 κ.σ ντοματοπελτέ διαλυμένο μέσα τους
2 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
αλάτι, φρεκοτριμμένο πιπέρι,1 φύλο δάφνης, και 3-4 μπαχάρια



Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι σε μια κατσαρόλα, για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τις πατάτες,  συνεχίζοντας το τσιγάρισμα, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, για να μην κολλήσουν, για 4-5 λεπτά ακόμα.
 Έπειτα προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το ντοματοπελτέ, και νεράκι τόσο όσο να σκεπαστούν οι πατάτες μας. Σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθούν . Σ΄αυτό το σημείο,

βάζουμε το ψάρι προσεχτικά, τη δάφνη τα μπαχάρια, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 6-7 λεπτά ακόμα. Έτσι ώστε να πάρει το ψάρι, που στην ουσία δεν χρειάζεται ψήσιμο, τις γεύσεις και τη νοστιμιά από τις πατάτες και τα υπόλοιπα υλικά που βάλαμε στην κατσαρόλα.
Αυτό είναι το απλούστατο φαγητό, μιας πολύ παλιάς εποχής, που γνώρισα έμαθα και αγάπησα από τη γιαγιά μου.

1 σχόλιο: