Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Και γουρουνάκι ψητό Χριστουγεννιάτικο και όχι μόνο!!!!

Χρόνια πολλά σε όλους!
Υγεία- ευτυχία- αγάπη και γαλήνη στις καρδιές μας.
Έπειτα από αρκετή απουσία, επιστρέφουμε με μια Χριστουγεννιάτικη συνταγή,
 Γουρουνάκι ψητό, ένα πολύ νόστιμο απλό φαγητό, για το οποίο θα χρειαστούμε μόνο κρέας και αλάτι.

Υλικά

  • Ένα κομμάτι γουρούνι μικρό με το δέρμα  του, μπροστινό μέρος ή πισινό ότι προτιμάτε, αλάτι

εγώ εδώ πήρα μπροστινό κομμάτι με πλευρά.

Αλατίζουμε πολύ καλά το κρέας, το βάζουμε στο ταψί με το δέρμα κάτω, και ψήνουμε σιγά στους 190 βαθμούς, για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας μας.



Αφού δοκιμάσουμε με ένα πιρούνι και δούμε ότι έχει μαλακώσει,


το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για 20 λεπτά ακόμα και,


έπειτα, ψήνουμε σε δυνατή φωτιά στο γκριλ, για 15-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά, και να γίνει τραγανή η πέτσα, δηλαδή  το δέρμα του,



Και ιδού το αποτέλεσμα τραγανό απ΄έξω μαλακό και ζουμερό από μέσ το γουρουνάκι μας.
Σπεσιαλίστες στο ψητό γουρουνόπουλο είναι στα μέρη μου στο μυλοπόταμο δυο βήματα σχεδόν από το χωριό μου το ταβερνοχώρι <<Ο γενή γκαβές ή δροσιά>>
Από την εποχή τω παπουδογιαγιάδων μου εδώ έψηναν και συνεχίζουν να ψήνουν,  το καλύτερο γουρουνόπουλο.
Το μέρος ονομάστηκε μετέπειτα, δροσιά, όνομα και πράμα, το καλοκαίρι είναι πραγματικά δροσιά στο μυλοπόταμο, και στο καταπράσινο αυτό  χωριό, το οποίο είναι γεμάτο από παραδοσιακές ταβέρνες και φιλόξενους ανθρώπους  
 Πληροφορίες και εικόνες για το μέρος μπορείτε να βρείτε εδώ.http://www.kritipoliskaihoria.gr/2012/05/blog-post_7768.html 

1 σχόλιο:

  1. τη κρητικη κουζινα τη λατρευω.χωρις πολλα μπαχαρικα.με τοσο καλα προιντα που εχετε τι χρειαζονται αλλωστε;καλη χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή