Ένας ελαφρύς μουσακάς όλο νοστιμιά!!


 Και ναι μπορεί και ο μουσακάς να είναι ελαφρύς, χωρίς να χάνει όμως καθόλου σε γεύση και  νοστιμιά.
Και ειλικρινά όποιος δεν ξέρει δεν διακρίνει καθόλου την διαφορά.


 Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες
1 κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες, και λίγο λάδι (1/2 με 2/3 περίπου της κούπας )  για να αλείψουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, λίγο θυμάρι, ρίγανη, 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 ώριμες τριμμένες ντομάτες + 1 κ.σ ντοματοπελτέ
100 γρμ ανθότυρο τριμμένο
4 κ.σ. λάδι για τον κιμά 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο + 1 ποτήρι γάλα με 1 1/2% λιπαρά
8 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. βιτάμ + 2/3 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 αυγό, αλάτι προαιρετικά μοσχοκάρυδο










 Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το λάδι με το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε τον κιμά, τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας για 5-6 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα τον μαϊντανό, το θυμάρι,το αλάτι,  τη ρίγανη, και την τριμμένη ντομάτα με το ντοματοπελτέ διαλυμένο μέσα της.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 7 λεπτά δεν χρειάζεται περισσότερο θα ψηθεί και στο φούρνο.
Κόβουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες όπως είπαμε.
Αν χρειάζονται ξεπίκρισμα οι μελιτζάνες, τις αλατίζουμε, τις αφήνουμε 10' στο αλάτι και έπειτα τις πλένουμε και τις στύβομε να φύγει το νερό.
Βάζουμε σε 2 μπολ πατάτες-μελιτζάνες, αλατίζουμε ελαφρά, και μοιράζουμε  σε κάθε  μπολ  τα 2/3 της κούπας το λάδι,  ανακατεύουμε καλά  τις πατάτες και τις μελιτζάνες, έτσι ώστε  να λαδωθούν όλες.
Τις απλώνουμε πάνω σε ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 10-15  περίπου λεπτά (μέχρι να μαλακώσουν), εξαρτάται από το φούρνο.
Όταν έχουμε τελειώσει με το ψήσιμο και των 2 λαχανικών αρχίζουμε το <<στήσιμο>> του μουσακά.
Σ΄ένα πυρέξ ή ταψί, βάζουμε 1 στρώση πατάτες ,1 μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με τον ανθότυρο.
Στρώνουμε επάνω τον κιμά
και ξανά πατάτες μελιτζάνες ανθότυρο.
Για την μπεσαμέλ.
Βάζουμε το βιτάμ να λιώσει μαζί με το λάδι, και προσθέτουμε με μια κίνηση το αλεύρι ανακατεύοντας. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 2/3 λεπτά να ενωθεί καλά το αλεύρι με το βιτάμ και το λάδι
Μετά ρίχνουμε όλο το γάλα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά πολύ καλά να διαλυθεί το αλεύρι με το γάλα (μην ανησυχείτε διαλύεται πολύ εύκολα) και στην συνέχεια βάζουμε το αυγό και
ανακατεύοντας καλά με το σύρμα να ενωθούν τα υλικά μας.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίζει να βράζει η μπεσαμέλ μας και τελικά να δέσει. Από την στιγμή που θα βράσει δεν θα χρειαστεί πολύ ώρα.

Όταν είναι έτοιμη την απλ΄ωνουμε πάνω στο μουσακά.
Ψήνουμε,  στους 220 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ μας. Και όπως βλέπετε έχουμε έτοιμο ένα

νόστιμο <<αφράτο>> ελαφρύ μουσακά.
Όσοι τον φτιάξετε θα με θυμηθείτε.

Εδώ πρέπει να σας πω ότι βάζω τον κρεοπώλη μου, να μου κόβει τον κιμά στο χοντρό χτένι της μηχανής, έτσι βγαίνει πιο χοντροκομμένος.
Το κάνω αυτό και στο παστίτσιο και στο μουσακά.
Εδώ όπως βλέπετε δεν έβαλα κολοκυθάκια, έπειτα από επιθυμία της οικογένειας. Αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς αν τα τρώνε στην οικογένειά σας,  δεν μπορείτε να βάλετε.
Τέλος, αν νομίζετε ότι με το σύρμα δεν θα καταφέρετε να διαλύσετε στο γάλα το αλεύρι ,που έχει ενωθεί με το λάδι-βιτάμ,  κατεβάζετε για λίγο την κατσαρόλα από το μάτι, και ως έχει, τα χτυπάτε με το μίξερ, στην πιο χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να διαλυθούν, και έπειτα ξανά στο μάτι ανακατεύοντας με το σύρμα πλέον μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
Αυτά λοιπόν για τον νοστιμότατο ελαφρύ μουσακά. Δοκιμάστε τον και θα με θυμηθείτε!

Σχόλια