Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Καλιτσούνια Πασχαλινά αλλά αλμυρά!


Σήμερα λοιπόν θα κάνουμε καλιτσούνια, αλλά όχι γλυκά, όπως είναι τα ανεβατά, και τα λυχναράκια.
Θα κάνουμε αλμυρά Πασχαλινά καλιτσούνια, τα οποία συνηθίζουν να φτιάχνουν τις Άγιες τούτες μέρες στα Χανιά.
Είναι πολύ νόστιμα, και πολύ εύκολα.
Γενικά νομίζω ότι στο νομό των Χανίων, φτιάχνουν μόνο αλμυρά Πασχαλινά καλιτσούνια. Τουλάχιστον αυτό έχω συναντήσει εγώ μέχρι τώρα, στα σπίτια όπου έχω βρεθεί τέτοιες μέρες.
Εμείς πάλι οι Ηρακλειώτες-Ρεθευμνιώτες αλλά και οι Λασιθιώτες  συνηθίζουμε να κάνουμε γλυκά καλιτσούνια.
Αλμυρά λοιπόν,  Πασχαλινά καλιτσούνια.

Υλικά για τη γέμιση

  • 700 γρμ.  πηχτόγαλο (είναι όπως το ανθόγαλο αλλά πηχτό χωρίς καθόλου υγρά), αν δεν βρείτε βάλτε ξινομυζήθρα
  • 200 γρμ περίπου μαλάκα (Η μαλάκα, δεν είναι τίποτα άλλο, από μια φρέσκια γραβιέρα. Αυτό σημαίνει, ότι το τυρί αυτό, όταν ωριμάσει, γίνεται η γνωστή, και πολύ αγαπημένη μας γραβιέρα).    Εδώ πρέπει να πω ακόμη, ότι μοιάζει πολύ με τη μοτατσαρέλα, αλλά φτιάχνεται αποκλειστικά, από αιγοπρόβειο γάλα. Μπαίνει στα καλιτσούνια γιατί τους δίνει μαι πλούσια γεύση και μια λαστιχωτή υφή.
  • 1 αυγό
  • φρέσκο δυόσμο, προαιρετικά (εγώ δεν έβαλα)

Ανακατεύουμε το πηχτόγαλο με τη μαλάκα και το αυγό, το οποίο έχουμε προηγουμένως χτυπήσει, μέχρι να να ενωθούν.

Υλικά για τη ζύμη
  • 1 1/2 κούπα νερό περίπου,  όσο χρειαστεί για να φτιάξουμε μια μαλακή, και εύπλαστη ζύμη . Θα δείτε ζυμώνοντας πόσο θα χρειαστεί
  •  μισή κούπα λάδι
  • 1 σφηνάκι ρακί , λίγο αλάτι
  • αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 3/4 του πακέτου,
  • 1 αυγό για το άλειμμα των καλιτσουνιών. και σουσάμι για το πασπάλισμα.



Ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι τη ρακί και το αλάτι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
 Τη χωρίζουμε σε 2 μπάλες, έτσι ώστε να ανοίξουμε ευκολότερα, τα φύλα μας, και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγο.


Ανοίγουμε φύλλο με τη μιά μπάλα και με ένα πιατάκι του καφέ κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης.


Βάζουμε κατά μήκος μια κουταλιά από τα τυριά, και κλείνουμε δεξια-αριστερά και πάνω κάτω . Κάνουμε δηλαδή φακελάκια.
Βάζουμε τα καλιτσούνια μας σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα,  τα αλείφουμε με αυγό, και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν, και

τα αλμυρά Πασχαλινά καλιτσούνια μας είναι έτοιμα για φάγωμα.

3 σχόλια:

  1. What a wonderful recipe! Didn't know that - o.k. could it be I'm Austrian? :) Thank you very much, have to try it!
    Happy happy Easter to you and yours
    Elisabeth

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. indeed they are very delicious. Happy Easter to you and yours too.
    Irene

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνταγή σωστή σε υλικά, οδηγίες και νόστιμη. Η μισή δόση που έκανα έδωσε 30 περίπου κομμάτια (και ειχα μονο ξινομηζύθρα). Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή