Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Kαι επιστρέφουμε με αφράτα τσουρέκια με γιαούρτι και σταγόνες σοκολάτας!

Έπειτα από μια αρκετά μεγάλη ομολογουμένως απουσία , (το καλοκαιράκι μας δυσκόλεψε λίγο έως αρκετά μπορώ να πω), δόξα το Θεό, προχωράμε, με θετική ενέργεια και υπομονή.
Υπομονή, γιατί μέσα σε όλα τα άλλα, μας χάλασε και ο υπολογιστής, έτσι, για να μας δυσκολέψει κι αυτός λιγάκι.
Ας τ΄αφήσουμε όμως αυτά και ας συνεχίσουμε με μια αφράτη σοκολατογιαουρτένια συνταγή για τσουρέκια.
Έτσι για να σας γλυκάνουμε, αλλά και επειδή μου χρειάζεται να επιστρέψω με κάποιο γλυκό.
Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε.

Υλικά
Για το προζύμι

  • 1 ποτήρι χλιαρό γάλα+1 φακελάκι ξερή μαγιά+1 κ.γ. ζάχαρη+2/3 της κούπας αλεύρι
Για τη ζύμη

  • 2 αυγά
  • 1 κ.γ. μπέικην
  • 1 1/2 φλιτζάνι του καφέ λάδι
  • 2/3 της κούπας ζάχαρη
  • 1 φακελάκι βανίλια, 1/3 κ.γ μαστίχα
  • 2/3 της κούπας χλιαρό νερό (θα χρησιμοποιήσουμε όσο χρειαστεί)
  • 900 γρμ. αλεύρι
  • 3 κ. σ γιαούρτι πλήρες
  • 100 γρμ σταγόνες σοκολάτας και 1 αυγό για να αλείψουμε τα τσουρέκια μας στο τέλος

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη 1 κούπα το χλιαρό γάλα, και διαλύουμε τη μαγιά με 1 κ.γ ζάχαρη και 1 κούπα αλεύρι, και περιμένουμε να  ανέβει το προζύμι.


Σε άλλο  μπολ ανακατεύουμε  τη ζάχαρη, το 1 φλιτζάνι  λάδι, τα αυγά, , τη μαστίχα τη βανίλια και το μπέικη
Όταν ανέβει το προζύμι, το ρίχνουμε μέσα το μείγμα που ετοιμάσαμε στο μπολ.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι
.Ζυμώνουμε, και προσθέτουμε από το  χλιαρό νερό όσο χρειαστεί,  μέχρι να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.
Σ΄αυτό το σημείο βάζουμε τις 3 κ.σ. το γιαούρτι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί.
Έπειτα το 1/2 φλιτζάνι λάδι και ζυμώνουμε να απορροφηθεί και αυτό.
Όταν τελειώσουμε αφήνουμε το ζυμάρι σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί  να
φουσκώσει όπως αυτό στη φωτογραφία.

Μετά το χωρίζουμε σε 2 μπάλες.
Παίρνουμε τη μια, την ανοίγουμε με τα χέρια μας όπως βλέπεται και απλώνουμε επάνω της τις σταγόνες σοκολάτα.
Την τυλίγουμε και ανοίγουμε ένα κορδόνι όπως βλέπετε.

Πλάθουμε τα τσουρέκια μας σε όποιο σχήμα μας αρέσει Και τα βάζουμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
Βγαίνουν 2 τσουρέκια, τα οποία θα αφήσουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν
 και να γίνουν έτσι. Τα αλείφουμε με αυγό, και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις για 35 λεπτά περίπου.

Και έχουμε έτοιμα αφράτα σοκολατογιαουρτένεια τσουρέκια.

Τη διαφορά την κάνει το γιαούρτι.
Τα κάνει απίστευτα αφράτα, μαλακά,τρυφερά και νόστιμα.
Σας τα συνιστώ, ειδικά τώρα που χειμωνιάζει θα συνοδεύσουν τον καφέ σας και το γάλα των παιδιών σας.
Αλλά και σκέτα είναι καταπληκτικά.

2 σχόλια: