Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Mπριάμ με ξινόχοντρο το Κρητικό

Μια που το καλοκαιράκι καλά κρατεί, εδώ τουλάχιστον, προλαβαίνουμε να φτιάξουμε το κλασικό μπριάμ, αλλά με μια Κρητική πινελιά.
Ε, και τι άλλο θα προσθέσουμε?
Μα ξινόχοντρο φυσικά.
Φρέσκο, φρέσκο, φετινό ξινόχοντρο, από το χωριό, ο οποίος θα εμπλουτίσει αρκετά, από τα φετινά φαγητά μας.
Πάμε να το φτιάξουμε λοιπόν.

Υλικά
4 μέτριες πατάτες κομμένες σε ροδέλες
5 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
3 στενόμακρες μελιτζάνες
2 ξερά κρεμμύδια,
200γρμ. βλήτα, ή πράσινα φασολάκια, ή και τα δυο
2 καρότα
2 ντομάτες
και 3 ακόμα, τις οποίες θα τρίψουμε, και 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
2/3 της κούπας λάδι,
4 κομμάτια ξινόχοντρο, και αλάτι






Καθαρίζουμε, πλένουμε, και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε ροδέλες, εκτός τα βλήτα και τα φασολάκια, τα οποία θέλουν χωριστά καθάρισμα και πλύσιμο, και τις 2 ντομάτες, που θα τις κόψουμε σε μικρά κυβάκια..
Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα ταψί ή σ΄ένα πυρέξ, ( όπως έκανα εγώ), ανακατεύουμε, και  αλατίζουμε. ,Ανακατεύουμε και τις τριμμένες ντομάτες με το ντοματοπελτέ, και το λάδι, και περιχύνουμε τα λαχανικά
.Προσθέτουμε και 1 κούπα νερό, και ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς , για 45 περίπου λεπτά.
Όταν τα λαχανικά είναι σχεδόν  έτοιμα, τρίβουμε και ρίχνουμε μέσα στο ταψί τον ξινόχοντρο,  να μπεί μέσα στο ζουμί του φαγητού.
Από εδώ και πέρα το φαγητό μας θέλει άλλα 10 λεπτά και είναι έτοιμο.
Εδώ θέλω να πω, ότι εμείς βάζουμε ξινόχοντρο σε πάρα πολλά φαγητά, για να τους δώσει επιπλέον νοστιμιά, και μια κάπως ξινούτσικη γεύση.
Επίσης βοηθάει τις σάλτσες να δέσουν, και γίνονται αφάνταστα νόστιμες για απίθανες βουτιές με ψωμάκι, και κάνει κάθε φαγητό πολύ πιο θρεπτικό αφού αποτελείται από γάλα και σιτάρι.
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.
Είναι παλιό, απλό, παραδοσιακό, χωριάτικο φαγητό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου