Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΠΕΤΕΙΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΣ ΚΡΑΣΑΤΟΣ


Πεσκέσι από το χωριό ο σημερινός πετεινός.
Ένα παλιό φαγητό που δεν χρειάζεται πολλά πολλά για να γίνει.
Όπως όλα τα φαγητά άλλωστε που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας.
Αλλά που η νοστιμιά τους, ήταν ασύγκριτη, και λόγω των αγνών υλικών, που χρησιμοποιούσαν, αλλά και της πολύτιμης πείρας που διέθεταν.
Πάντα θυμάμαι τη γιαγιά μου με δυο τρία πράγματα να κάνει θαύματα.
Γυναίκες σκληραγωγημένες που ήξεραν να τα βγάζουν πέρα σε κάθε περίσταση.
Θα τον κάνουμε λοιπόν κρασάτο, με ένα ωραίο κόκκινο κρασάκι (παραγωγής μας), και θα τον συνοδεύσουμε με τηγανητές πατάτες και μια ωραία σαλάτα.

Υλικά

  • 1 χωριάτικος πετεινός κομμένος σε μερίδες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτέ φέτες
  • 2/3 της κούπας λάδι γιατί ο πετεινός είναι αρκετά παχουλός ,καθώς ήταν και αλανιάρης οπότε δεν χρειαζόμαστε παραπάνω λάδι
  • 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες και μια κ. σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
  • αλάτι και λίγο θυμάρι





Σωτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τον κρέας, αλατίζουμε και τσιγαρίζουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρασάκι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Κατά διαστήματα, ανεχουμίζουμε την κατσαρόλα μας (κουνάμε δεξιά αριστερά).

Βάζουμε τις ντομάτες και το ντοματοπελτέ
 και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά ακόμα.
Τέλος ρίχνουμε λίγο θυμάρι στο φαγητό ανεχουμίζουμε την κατσαρόλα και

έτοιμος, για φάγωμα ο πετεινός ο κρασάτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου