Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΛΑΨΑΝΙΔΕΣ ΒΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΦΟΥΓΓΑΤΟ


Αυτή την εποχή η εξοχή έχει γεμίσει από το νόστιμο αυτό χορταράκι.
Εμείς μαζέψαμε αρκετές.
Τις μισές τις βράσαμε και τις φάγαμε ως σαλάτα συνοδεύοντας ψαράκια τηγανιτά και τις υπόλοιπες τις κάναμε πεντανόστιμο σφουγγάτο(ομελέτα).
Και για αν πούμε την αλήθεια με όλα τα χόρτα κάνουμε σφουγγάτα, εκτός από τα ραδίκια και τα βλήτα.
Εγώ δεν κάνω και τα τσιγαριστά χόρτα.
Προτιμώ να τα κάνω χορτόπιτες.
Αν δεν μπορείτε να βρείτε μόνοι σας λαψανίδες πωλούνται στην λαϊκή .
Είναι πολύ φθηνά χόρτα.

Υλικά
  • 1 κιλό λαψανίδες, αλάτι λάδι, λεμόνι

Αυτές είναι οι λαψανίδες. Κόβουμε το κοτσανάκι τους αν είναι σκληρό και ξερό και τις άκρες των φύλλων τους.
 Τις πλένουμε πολύ καλά
και βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 20 λεπτά περίπου.
Θα δοκιμάσετε αν τις θέλετε πολύ ψημμένες ή αν θέλετε να <<κρατούν>> λιγο θ΄αυξήσετε ή θα μειώσετε το χρόνο βρασμού αντίστοιχα.
Τις σουρώνουμε καλά
και σερβίρουμε με λαδάκι λεμονάκι και αλάτι.
Απλά ταπεινά και νόστιμα χόρτα κάνουν μια το ίδιο νόστιμη σαλάτα.
Και αν μας περισσέψουν, θα τα κάνουμε ένα υπέροχο σφουγγάτο
.
 Για το σφουγγάτο μας  χρειαζόμαστε
 1 βαθύ γεμάτο πιάτο από τις λαψανίδες που βράσαμε, λάδι για το τηγάνισμα αλάτι  και 5 αυγά.
Αλατίζουμε τα βρασμένα χόρτα και βάζουμε το λάδι στο τηγάνι.
Όταν ζεσταθεί και είναι έτοιμο βάζουμε τα χόρτα.
Τηγανίζουμε 5 λεπτά από την μια πλευρά, τα γυρίζουμε, και τηγανίζουμε για άλλα 5 λεπτά από την άλλη.
Χτυπάμε τ΄αυγά μας και τα ρίχουμε στα χόρτα.
Τρυπάμε με το πιρούνι τα χόρτα, να πάνε παντού τ΄αυγά, και ψήνουμε για 4 λεπτά.
Την γυρίζουμε με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου, και ψήνουμε για άλλα
4 λεπτά από την άλλη μεριά.
Είναι έτοιμη και πάρα μα πάρα πολύ νόστιμη.
Ένα από τα πιο απλά και αγαπημένα μας σφουγγάτα.
Δεν έχετε παρά να την δοκιμάσετε για να πιστείτε.
Και σας ξαναλέω, αν δεν μπορείτε να βρείτε μόνοι σας τα συγκεκριμένα χόρτα, ή δεν έχετε κάποιον από το χωριό να σας τα στείλει, πωλούνται στις λαϊκές, και είναι πολύ φθηνά αλλά πολύ νόστιμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου