Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΥΦΑΔΟ



Υλικά

  • 1 μεγάλο χταπόδι ή 2 μικρά
  • 2/3 της κούπας λάδι
  • 1 1/2 κιλό κρεμμύδια
  • 2 ώριμες τριμμένες ντομάτες και 1 κ. σ. ντοματοπελτέ
  • 2/3 κρασοπότηρου κρασί κόκκινο
  • 2 κ. σ. ξύδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4-5 μπαχάρια, λίγη ρίγανη, λίγο θυμάρι, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Καθαρίζουμε το χταπόδι. Το μάτι στο κάτω μέρος του, τα 2 στα πλάγια, και την κουκούλα του .
Εγώ αφαιρώ και το δέρμα της κουκούλας, και το κόβουμε σε κομμάτια μέτρια.
Καθαρίζουμε και τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες.
 
Τσιγαρίζουμε για λίγο το λάδι με 1 μεγάλο κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το χταπόδι, και αλατίζουμε με προσοχή. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 περίπου λεπτά.
Βάζουμε και το κρασί και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα.
Τέλος ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, το ντοματοπελτέ,  την ρίγανη, τη δάφνη, και το θυμάρι.
Μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά ακόμα μέχρι να ψηθούν και τα κρεμμύδια, και στο τέλος βάζουμε το ξύδι, και τρίβουμε επάνω στο φαγητό φρέσκο πιπέρι..
Είναι έτοιμο πλέον καλοψημένο με τα ζουμάκια του και πάρα πολύ νόστιμο .
Το συνοδεύουμε με σαλάτα μαρούλι-λάχανο, και τηγανητές πατάτες.
Ένα πολύ νόστιμο φαγάκι, αν θέλουμε να ξεφύγουμε και λίγο από την κρεατοφαγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου