Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΤΑ ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!


Είναι η εποχή τους.
Για να λέμε την αλήθεια εδώ στην Κρήτη τα ξεροτήγανα είναι παντός καιρού και εποχής. Οι αφορμές για να τα φτιάξουμε πολλές.
Σε γάμους, αρραβώνες, βαφτήσια, ακόμα και στα επίσημα ή ανεπίσημα τραπέζια μας, και γενικά σε κάθε εκδήλωση κάνουν την παρουσία τους και τα ξεροτήγανα μας.
Πολλές φορές είναι το νούμερο 1 γλυκό που κρατάμε ως δώρο στις επισκέψεις μας, και στις υποχρεώσεις μας, μαζί φυσικά με τα ανεβατά καλιτσούνια, και τα λυχναράκια μας.
Περιττό να σας πω, ότι στους φούρνους και στα ζαχαροπλαστεία μας, υπάρχουν αυτά τα 3 γλυκά όλο τον χρόνο.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι πολύ λίγα, απλά έχουν μια μικρή φασαρία στο φτιάξιμο.
Αλλά αυτό ισχύει για την πρώτη φορά που θα τα φτιάξετε.
Μόλις πάρετε το κολάι τους, (εξικειωθείτε με τον τρόπο που τα φτιάχνουμε) θα είναι παιχνιδάκι το να κάνετε ξεροτήγανα.



Υλικά



  • 3 κ. σ. λάδι
  • 3 κ. σ. λεμόνι
  • 1/3 της κούπας ρακί και λίγο αλάτι
  • 1 ποτήρι περίπου νερό
  • 700-750 γμρ. αλεύρι περίπου (θέλουμε να γίνει μια σκληρή ζύμη)
  • λάδι αρκετό για το τηγάνισμα
  • Για το σιρόπι
  • 1 κούπα μέλι και 2 κ.σ. επιπλέον
  • 1 κούπα ζάχαρη και 1 κούπα νερό
  • σουσάμι καβρουντισμένο και αλεσμένο και καρύδι τριμμένο για να τα πασπαλίσουμε


Βάζουμε τη ρακί το λάδι το αλάτι, το νερό  και το λεμόνι σε μια λεκάνη και τ΄ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και το αλεύρι μέχρι να κάνουμε ένα σκληρό ζυμάρι. Το αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί

και έπειτα επειδή εγώ άνοιξα φύλο χωρίς την ιδική μηχανή το χώρισα σε τρία κομμάτια και τα άνοιγα σε φύλο ένα ένα ξεχωριστά.
Όπως βλέπετε στην φωτογραφία έχω ήδη ανοίξει το ένα ζυμάρι σε λεπτό φύλο.
Με τη ροδέλα το κόβω σε λεπτές λουρίδες.

Για να μην ξεραθούν τις σκεπάζω με πετσέτες.(Τα ξεροτήγανα γίνονται πιο γρήγορα άμα έχεις βοήθεια αλλά και μόνος κανείς δεν είναι δύσκολο).

Βάζουμε το λάδι (αρκετό) σε μια κατσαρόλα να κάψει και μετά το χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για να μην καίγονται τα ξεροτήγανα. (εμένα το μάτι της κουζίνας μου αρχίζει από το 1-9  μόλις βράσει το λάδι, χαμηλώνω τη θερμοκρασία στο 6 και τηγανίζω)
Παίρνω μια λουρίδα ζύμης και αρχίζω να την τυλίγω πρώτα στο δείχτη και στον μέσο και την στερεώνω, κολλάω εκεί το ζυμάρι.
Μετά συνεχίζω το τύλιγμα και στα επόμενα δάχτυλα αλλά αφήνω τη ζύμη  κρέμεται δεν την κολλάω στο κάθε δάχτυλο.Και όπως βλέπετε κολλάω το τελείωμα της λουρίδας με τη τελευταία .

Και στην κατσαρόλα με άφθονο λάδι λίγο από τη μια πλευρά και λίγο από την άλλη.(είπαμε τηγάνισμα σε μέτρια θερμοκρασία).
Τα βάζουμε επάνω σε χαρτί κουζίνας και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα. Όταν αρχίσει να βράζει το ξαφρίζουμε (αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται επάνω)και το αφήνουμενα βράσει για 4 λεπτά.
Κατεβάζουμε το σιρόπι από το μάτι για να χαμηλώσει ο βαθμός βρασμού του.
Θέλουμε να βράζει αλλά ίσα ίσα όπως κάνουμε με τα μελομακάρονα.
Έπειτα το βάζουμε ξανά στο μάτι, να βράζει πολύ πολύσιγά
και βουτάμε το κάθε ξεροτήγανο, λίγο από τη μια, και λίγο από την άλλη πλευρά.
Εγώ τα βουτάω στο σιρόπι, μετράω μέχρι το 10, και τα γυρίζω από την άλλη πλευρά.
Ξαναμετράω το ίδιο, και τα βγάζω και τα αφήνω πάνω σε μια πιατέλα.
Τέλος τα βάζω σε χάρτινες θήκες, τα πασπαλίζω με σουσάμι και τριμμένο καρύδι, και όταν κρυώσουν και τα τυλίγω.

Και είναι έτοιμο, ένα δεντράκι από ξεροτήγανα!

Δοκιμάστε να τα φτιάξετε η πρώτη φορά θα σας δυσκολέψει λίγο αλλά αξίζει τον κόπο!

5 σχόλια:

  1. ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΑ.ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ.ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΕ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΩ ΦΤΟΙΑΞΕΙ ΠΟΤΕ.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.ΜΑΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι ενωοι κ.σ λαδι και κ.σ. λεμονι...και το νερο τι το κανουμε ,το πινουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται ότι μαζί με το λάδι και το λεμόνι βάζουμε και το νερό και έπειτα το αλεύρι αλλά για να μην υπάρξει άλλη απορία το διόρθωσα

      Διαγραφή
  3. Τα πιο όμορφα ξεροτήγανα τυλίγονται μέσα στο λάδι του τηγανιού, όχι στα δάκτυλα. Θέλουνε βέβαια εμπειρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι ο καθένας έχει τον τρόπο που τα φτιάχνει. Άλλοι τα τυλίγουν μέσα στο λάδι και άλλοι στο χέρι όπως έγώ ότι βολεύει τον καθένα. Εσύ τυλιγετα στο τηγάνι.Δεν φτιάχνεται κάθε φαγητό ή γλυκό μ΄ένα τρόπο μόνο. Θεωρώ ότι αυτός ο τρόπος είναι ο πιο εύκολος για να τα φτιάξει κάποιος που δεν ξέρει και πέρα από αυτό εμένα μ΄αρέσουν έτσι κι΄ας μην είναι τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή