Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ!


Καιρός ήταν να φτιάξουμε και τα δικά μας μελομακάρονα.
Αν και μελισσοκόμοι πολύ το καθυστερήσαμε.
Εδώ θέλω να σας πω ότι το σημαντικότερο στη γεύση και στο άρωμα του μελομακάρονου έχει το μέλι.
Φέτος η Κρήτη έβγαλε θυμάρια και πευκοθύμαρα άπαιχτα.Συγνώμη για την έκφραση, αλλά είναι η μόνη που μπορεί να τα περιγράψει.
Μέλια δεν βγήκαν πολλά, αλλά αυτά που βγήκαν, επιτρέψτε μου λόγω πείρας και επαγγέλματος να πω ότι άγγιξαν την τελειότητα.
Θα μελώσουμε λοιπόν τα μελομακάρονα μας με το φετινό θυμαρίσιο μέλι μας.
Ένα έχω να σας πω, με το που άρχισα να φτιάχνω  το σιρόπι, απλά μοσχομύρισε το σπίτι, θυμάρι και βότανα της Κρητικής γης.
Πάμε λοιπόν στην συνταγή μας.

Υλικά

  • 3 ποτήρι λάδι
  • 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 ποτήρι κονιάκ
  • 1 μπέικιν
  • 1 κ. γ. σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ. γ. γαρίφαλο 
  • το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κιλό αλεύρι περίπου( θα δείτε στο ζύμωμα θα βάζετε αλεύρι μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια σας).

Για το σιρόπι (μεγάλη κούπα για να φτάσει)

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα μέλι
  • 1 κούπα νερό


  • 250 γρμ. σουσάμι (εγώ χρησιμοποίησα το άσπρο)
  • 200 γρμ. καρυδόψιχα


Σε αντικολλητικό  τηγάνι σε χαμηλή φωτιά καβουρντίζουμε το σουσάμι. Αλέθουμε στο μούλτι το σουσάμι και την καρυδόψιχα  τα βάζουμε σ΄ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το λάδι,
προσθέτουμε το κονιάκ, την κανέλα το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Τέλος, στο χυμό πορτοκαλιού  διαλύσουμε τη σόδα, και  τα βάζουμε κι αυτά μέσα στο μείγμα. Ανακατεύουμε, και βάζουμε το αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας αλλά να μην είναι και πολύ σκληρή..
Η ζύμη μας είναι έτοιμη.
Πλάθουμε στενόμακρα μπαστουνάκια, ή τριβιδάκια, πείτε τα όπως θέλετε. Τα πατάμε σε πιατάκι με σχέδιο (μας χρειάζεται για να μείνει πάνω στο μελομακάρονα το καρύδι με το σουσάμι, που θα τους βάλουμε στο τέλος).
Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και
ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 220 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Βάζουμε την ζάχαρη το μέλι και το νερό να βράσουν.Το σιρόπι μας  το αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά, το ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε το μάτι τόσο ώστε να βράζει ελάχιστα.
Βουτάμε μέσα τα κρύα μελομακάρονα για 1-2 λεπτά και από τις δυο πλευρές.

Βάζουμε μια σειρά μελομακάρονα σε μια πιατέλα τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και την καρυδόψιχα.
Συνεχίζουμε με την επόμενη σειρά την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα μελομακάρονα μας.
Όπως βλέπετε είναι έτοιμα νόστιμα και μοσχομυριστά.
Τα μελομακάρονα τραβάνε όσο σιρόπι χρειάζεται για να είναι μελωμένα, χωρίς όμως να στακώσουν (να είναι δηλ. λιωμένα και να μην μπορούμε να τα πιάσουμε).
Είναι μια πάρα πολύ νόστιμη συνταγή αλλά θ΄ακολουθήσουν κ΄άλλες .
Έχουμε βλέπετε μια αδυναμία στο συγκεκριμένο Χριστουγεννιάτικο γλυκό..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου