Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΤΕΛΕΙΟΣ ΜΕΖΕΣ

Για να γίνει το χταπόδι μας <<σχεδόν>> όπως στα κάρβουνα, θα το βράσουμε πρώτα, και μετά στη λαδόκολλα, και στο γκριλ
Πολύ νόστιμος τσικουδομεζές, ουζομεζές, και κρασομεζές.
Ότι προτιμάει ο καθένας.
Είναι πολύ εύκολο να το φτιάξουμε.

Υλικά

  • 1 χταπόδι 1 1/2 κιλό
  • 1 κρασοπότηρο κρασί
  • λάδι και ξύδι αναλόγως το μπολ που θα βάλετε το χταπόδι (εμένα για να καλυφτεί το χταπόδι χρειάστηκε 1 κρασοπότηρο ξίδι και μισό λάδι)
  • λίγη ρίγανη και προαιρετικά κόκκους από πιπέρι

Αυτό είναι το χταποδάκι μας.
Αν το χταπόδι σας είναι κατεψυγμένο, θα το αφήσετε να ξεπαγώσει καλά, και έπειτα θα το καθαρίσετε.
Καθαρίζουμε τα μάτια που έχει στην κουκούλα του και αυτό στην μέση στα πλοκάμια.
Στο φρέσκο χταπόδι θα πρέπει να καθαρίσετε και την κουκούλα του.
Το πλένουμε, και το κόβουμε σε κομμάτια κατά μήκος των πλοκαμιών, και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά με το κρασί και αλάτι (εάν χρειάζεται, γιατί έχει αλάτι από μόνο του ) για 35-40 λεπτά περίπου. Εξαρτάται από το χταπόδι.
Δεν θέλουμε να λιώσει, απλά να ψηθεί.
Θα δοκιμάσουμε με ένα πιρούνι, και αν είναι έτοιμο,

το ψήνουμε στη λαδόκολλα στο γκριλ στους 200 βαθμούς, για 7-8 λεπτά από την μια και από την άλλη μεριά..
Δεν θέλουμε, ούτε να το κάψουμε, ούτε να το συρρικνώσουμε,
απλά να πάρει τη γεύση του ψητού-οφτού και όχι του βραστού.

Το κόβουμε σε κομμάτια και
στο μπολ με λαδάκι, ξιδάκι και ριγανίτσα. Αν θέλετε προσθέστε και κόκκους πιπέρι.

2 σχόλια:

  1. Τη συνταγη την κανω ιδια.Μου την ειπε ενας ψαρας στην Αιγινα,αλλα εσυ την προχωρας,την απογειωνεις με το ψησιμο νασαι παντα γερη, και δυνατη.Σευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Χαίρομαι που βρίσκεις στα Κρητικά Τραπεζώματα χρήσιμες συνταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή