ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΠΑΝΕΤΟΝΕ





Γιορτάζουμε αύριο!
Είπα μαζί με τα άλλα γλυκά να φτιάξω και κάτι διαφορετικό.
Μια πολύ απλή λοιπόν εκδοχή του πανετόνε.
Με λίγα απλά και αγνά υλικά.
Ξέρετε αυτό το Ιταλικό υπερφουσκωμένο κέικ, που είναι στενό μεν αλλά πολύ, μα πολύ, φουσκωτό.
Όπως βλέπετε και τα δικά μου έγιναν αφράτα και παραφουσκωμένα.
Στα περισσότερα έβαλα σταγόνες σοκολάτας και στα υπόλοιπα σταφίδες.
Και τα δυο ήταν εξίσου νόστιμα.
Και μια που πήρα το κολάι αργότερα θα πειραματιστώ περισσότερο με τα υλικά, όπως επίσης και με τη γέμιση.

Υλικά
για το προζύμι
2/3 τη κούπας χλιαρό γάλα
3 κ. σ. ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά και 1 κ. γ. ακόμη
2/3 της κούπας αλεύρι

Τα υγρά υλικά
2 αυγά
2/3 της κούπας λάδι (θα κρατήσουμε 2 κ. σ. λάδι για τη ζύμη στο τέλος)
1 κούπα και 1/3 της κούπας ζάχαρη
1 κούπα χλιαρό γάλα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
ΑΛΕΎΡΙ 6-6,5 κούπες θα δείτε στο τέλος στο ζύμωμα

Για τη γέμιση 100 γρμ. σταγόνες σοκολάτας και 3 κ. σ. σταφίδες.


Σ ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα τη ζάχαρη και τη μαγιά,και ανακατεύουμε καλά, να διαλυθούν.
Τέλος βάζουμε το αλεύρι ανακατεύουμε πάλι, σκεπάζουμε το μπολ και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Όταν φουσκώσει

ανακατεύουμε σε άλλο μπολ το λάδι τη ζάχαρη τα αυγά το χλιαρό γάλα και το ξύσμα από τα πορτοκάλια.
 Ρίχνουμε τα υγρά στο μπολ με το προζύμι ανακατεύουμε καλά και από δω και πέρα βάζουμε το αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Θέλουμε μια μαλακή ζύμη, γ΄αυτό από την έκτη κούπα και ύστερα, βάζουμε προσεχτικά το αλεύρι, και ζυμώνουμε μέχρι το ζυμαράκι μας να μην κολλάει στα χέρια, αλλά να είναι μαλακό.
Τέλος βάζουμε τις 2 κ΄. σ. λάδι που είχαμε κρατήσει, και διπλώνουμε το ζυμάρι πολλές φορές, μέχρι να το απορροφήσει.
Το αφήνουμε κι αυτό να φουσκώσει και όταν είναι έτοιμο,
βλέπετε στη φωτογραφία πως έχει γίνει,
κρατάμε ένα κομμάτι ζύμης για να βάλουμε σταφίδες, και στο υπόλοιπο βάζουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ζυμώνουμε ν΄απλωθούν στο ζυμάρι.


Το ίδιο κάνουμε και με το ζυμάρι που κρατήσαμε για να βάλουμε τις σταφίδες.

Όπως βλέπετε ζυμώνουμε και τα δύο ζυμαράκια ξεχωριστά μέχρι ν΄απορροφήσει το καθένα ότι του έχουμε βάλει (σταφίδες-σταγόνες σοκολάτας).
Βλέπετε πως έχουν ενσωματωθεί στη ζύμη.
Και έχω εδώ αυτές τις υπέροχες χάρτινες θήκες που είναι γ΄αυτή ακριβώς τη δουλειά.
Κάνω μπαλάκια από ζύμη
και τα βάζω στις θήκες

τα αφήνω να φουσκώσουν (βλέπετε πως έγιναν), και τα ψήνω στους 150 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 20 περίπου λεπτά.

Και το αποτέλεσμα όπως βλέπετε είναι αυτό. Υπέροχα αφράτα φουσκωτά ανεβατά κεϊκάκια τα <<δικά μου>> πανετόνε.

Ορίστε κι εδώ δύο να τα δείτε από κοντά είμαι πολύ περήφανη γ΄αυτά γιατί άρεσαν και στους δικούς μου.


Σας ανοίγω και ένα να δείτε πως είναι από μέσα,

και ένα κομμένο στη μέση επίσης.

Τα τύλιξα με μεμβράνη


και έτοιμα για κέρασμα!
Θα ήθελα ακόμη να σας πω ότι το αλεύρι που χρησιμοποιώ είναι για όλες τις χρήσεις,
Εσείς αν θέλετε χρησιμοποιήστε το δυνατό, αλλά δεν ξέρω σ΄αυτήν την περίπτωση αν χρειάζεται λιγότερο, ή περισσότερο αλεύρι.
Ξέρω ότι  καθετί που χρειάζεται μαγιά θέλει δυνατό αλεύρι.
Εγώ συνήθισα σ΄αυτό που σας είπα, μια χαρά ανεβαίνουν τα ζυμαράκια μου.
Το τι αλεύρι θα χρησιμοποιήσετε εσείς είναι στην κρίση σας.
Επίσης μαζί με τη σοκολάτα και τις σταφίδες, μπορούμε να βάλουμε και καρυδόψιχα θα γίνουν πολύ νόστιμα.
Εδώ έβαλα σοκολάτα και σταφίδες γιατί αυτά προτιμάει η οικογένεια.
Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε και κόντιτα, αποξηραμένα και ζαχαρωμένα φρούτα δηλ.
Καλή σας επιτυχία αν τα φτιάξετε,  είναι πάρα πολύ νόστιμα και πολύ εμφανίσιμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις