Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟ

Καθαρά χειμωνιάτικο φαγητό σήμερα, πολύ αγαπητό στα Χανιά κυρίως.
Πηγαίνει πολύ με τη σημερινή μέρα αφού επιτέλους, <<κρύωσε>> ο καιρός, και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει κιόλας.
Είχαμε φτάσει στο σημείο να νομίζουμε ότι ο χειμώνας μας είχε ξεχάσει εδώ στην Κρήτη.
Εδώ πρέπει να πω ακόμα, ότι στα Χανιά όπου το έχω συναντήσει πολλές φορές σε διάφορα τραπέζια, το συγκεκριμένο φαγητό μαγειρεύεται και με σκέτο σέλινο, μάλλον σελινόριζα θα έλεγα, ή με πράσο και σέλινο μαζί.
Με τη διαφορά ότι  ψήνεται μόνο με  λάδι, τσιγαρίζετα σιγά σιγά, και χωρίς λεμόνι.
Είναι λίγο πιο βαρύ, αλλά πολύ νόστιμο μ΄αυτόν τον τρόπο.

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό ψαχνό κομμένο σε μερίδες
  • 2/3 της κούπας λάδι
  • 1 μάτσο πράσα
  • 1 μάτσο σέλινο 
  • αλάτι
  • χυμό από 2 λεμόνια

Τσιγαρίζουμε το κρέας με το λάδι για 10 περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας τακτικά.
Έπειτα προσθέτουμε 1 κούπα νερό και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 20 περίπου λεπτά μέχρι ν΄αρχίσει να μαλακώνει .
Καθαρίζουμε τα πράσα τα πλένουμε πολύ καλά και τα κόβουμε σε ροδέλες.Πλένουμε και το σέλινο το οποίο όμως το θέλουμε χοντροκομμένο να βρίσκεται μ΄΄εσα στο φαγητό.
Τα ρίχνουμε όλα στην κατσαρόλα μας αλατίζουμε ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ακόμα.
Θα αφήσετα το φαγητό σας να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά έτσι ώστε να μη χρειαστεί να προσθέσετε άλλο νερό.
Θα κατεβάσουν ζουμάκι τα πράσα.

Τέλος βάζουμε το χυμό από τα λεμόνια και κουνάμε την κατσαρόλα μας ν΄ανακατευτούν τα υλικά μας. Αφήνουμε να βράσει το φαγητό μας για 2-3 λεπτά ακόμα και κλείνουμε το μάτι της κουζίνα αλλά το αφήνουμε επάνω να πάρει την βράση όπως λέμε.

Και το χοιρινό με προσοσέλινο είναι όπως βλέπετε έτοιμο για φάγωμα, με λίγο τριμμένο πιπεράκι επάνω.
Είναι ένα πολύ απλό και νόστιμο φαγητό, για όσους αγαπάνε τα πράσα βέβαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου