Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

Αυτό το φαγητό δεν χρειάζεται πολλά πολλά.
Λάδι, κρέας, πατάτες, σταμναγκάθι, και φυσικά αλάτι.
Αν εξαιρέσεις το καθάρισμα των χόρτων είναι ένα πολύ απλό και εύκολο φαγητό που δεν απαιτεί να είσαι συνέχεια αποπάνω του μέχρι να ψηθεί.
Για εμάς δε, που έχουμε συνηθίσει να βάζουμε κάθε είδους χόρτα στα φαγητά μας, και που είμαστε εξικιωμμένοι με τα πικρά χόρτα, ραδίκια σταμναγκάθια κλπ, και μας αρέσουν κιόλας πάρα πολύ, (αφού εχουμε μάθει να τα τρώμε από μικροί) είναι ένα από τ αγαπημένα μας φαγητά.
Πρέπει να γνωρίζετε όμως, ότι τα σταμναγκάθια είναι πολύ νόστιμα, αλλά πικρίζουν λίγο.

 Υλικά
1 1/2 κιλό κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
2/3 της κούπας λάδι
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 μέτριες πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
700 γρμ. σταμναγκάθι, το οποίο θα καθαρίσουμε, και θα πλύνουμε προσεχτικά
αλάτι



Τσιγαρίζουμε το  κρεμμύδι μέχρι μαλακώσει. Προσθέτουμε το κρέας αλατίζουμε και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά.
Βάζουμε μια κούπα νερό στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα.

Έπειτα βάζουμε τις πατάτες


και το σταμναγκάθι. Μη βλέπετε την κατσαρόλα που έχει γεμίσει , μόλις κλείσουμε το καπάκι, και αρχίσει να βράζει το φαγητό, θα δούμε σε λίγη ώρα

τα χόρτα να <<μαζεύουν>>.
Ανακατεύουμε κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το φαγητό μας για 20-25 λεπτά ακόμα.
Κατά διαστήματα , κουνάμε δεξιά αριστερά την κατσαρόλα μας, και ελέγχουμε μήπως χρειάζεται νερό το φαγητό.
Αν μαγειρεύεται τα φαγητά σας σε σιγανή φωτιά θα χρειάζονται ελάχιστο νερό. Κατεβάζουν τα υλικά του φαγητού τα δικά τους ζουμάκια. Αν όμως μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά <<ζορίζετε>> το φαγητό σας και χρειάζεται να προσθέτετε συνεχώς νερό. Η επιλογή είναι δική σας.

Μετά από 25 λεπτά δοκιμάζουμε τα χόρτα και τις πατάτες, και αν είναι ψημένα, κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά.

Όπως βλέπετε είναι πλέον έτοιμο για σερβίρισμα και για τι άλλο για φάγωμα φυσικά!

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!
    Τι νοστιμιές που έχει η κουζίνα σας;!
    Αγαπημένο πιάτο το κατσικάκι με σταμναγκάθι.
    Και μόνο που περιέχει σταμναγκάθι γίνεται αυτόματο λαχταριστό!

    Καλό βράδυ από μια συμπατριώτισσα.
    * Πολύ ευγενικό που περάσατε στο blogroll σας την "Κουζίνα μου". Ευχαριστώ!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Ναι το σταμναγκάθι είναι πολύ αγαπημένο εδώ στην Κρήτη.Χαίρομαι πάρα μα πάρα πολύ που είσαι συμπατριώτισσα.Και η κουζίνα σου είναι μια από τις αγαπημένες μου.
    Ήθελα καιρό τώρα να περάσω στο blogroll μου κουζίνες που μ΄αρέσουν αλλά δεν ήξερα τον τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή