Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΡΕΒΘΙΑ ΛΕΜΟΝΑΤΑ

Ρεβίθια ντερμπιέ, έλεγε η μαμά μου, λεμονάτα η θεία μου, με άσπρη σάλτσα λέω εγώ.
Εσείς πείτε τα όπως θέλετε.
Το μυστικό σε όλα τα όσπρια, είναι πρώτα να είναι καλόψητα, και να τα βάζουμε αποβραδύς στο νερό για να φουσκώσουν.
Είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο για όσους αγαπούν τα όσπρια και τα ρεβίθια.
Αν τα κάναμε με σάλτσα, θα μπορούσαμε να κάνουμε ρεβιθόρυζο, αυτά που θα μας έμεναν.
Κάποια άλλη στιγμή,που θα τα ψήσουμε με ντομάτα, θα φτιάξουμε και ρεβιθόρυζο και θα εκμεταλευτούμε, έτσι, στο έπακρον, τις πρωτεϊνες που περιέχουν.
Υλικά

  • 1/2 κιλό  ρεβίθια
  • 1 κ. γ. σόδα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2/3 της κούπας λάδι
  • το χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 φλυτζάνια του καφέ νερό και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • αλάτι και τέλος φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Bάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια στο νερό να φουσκώσουν με 1 κ. γ. σόδα.
Την επόμενη μέρα, τα ξεπλένουμε καλά, και τα βάζουμε να βράσουν. Περιμένουμε να βγάλουν το αφρό τους, και με μια κουτάλα τον αφαιρούμε καλά.

Κόβουμε και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.

Έπειτα προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι,  και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό με το αλεύρι και το χυμό από τα λεμόνια, πολύ καλά .

Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, και αφήνουμε να βράσει το φαγητό μας για 5 λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και εγώ τα συνόδευσα με σαρδέλα φούρνου.
(Τη συνταγή μπορείτε να βρείτε εδώ) ή με οποιοδήποτε άλλο ψάρι της αρεσκείας σας, και με μια ωραία σαλάτα..

2 σχόλια:

  1. Ωραίο φαγητό! Κι εγώ έτσι το φτιάχνω.Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι το έφτιαχνε πάντα η μαμά μου. Η πεθερά μου τα κάνει κοκκινιστά.
      Αλλά κι εγώ συμφωνώ έτσι είναι πολύ νόστιμα τα ρεβίθια.Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή