Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΝΤΑΚΟΣ ΕΝΑ ΠΛΗΡΕΣ ΓΕΥΜΑ


Καιρός ήταν να φτιάξουμε κι εμείς το ντάκο  μας.
Έτσι κι αλλιώς είναι παρών σ΄όλα τα τραπέζια μας αγαπημένος απ΄όλους τους Κρητικούς και τα μικρά παιδιά.
Σήμα κατατεθέν του νησιού μας.
Βρίσκεται στα ορεχτικά κάθε ταβέρνας και εστιατορίου στην Κρήτη.
Για εμάς γίνεται συχνά ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα 'η βραδινό.
Όταν ετοιμάζουμε μεζεδάκια για τσικουδιές είναι πρώτος στη λίστα.
Απλός, νόστιμος, εύκολος, γρήγορος, θρεπτικός ένα πλήρες γεύμα.
Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς.
Άλλωστε στην Κρητική κουζίνα σπάνια θα βρεις πολύπλοκες συνταγές εκτός από τα καλιτσούνια και το εφτάζυμο .
Αλλά και αυτά αξίζουν τον κόπο, σε αποζημιώνει η γεύση.

Υλικά
3-4 κριθαροκουλούρες (κριθινα στρογγυλά παξιμάδια) μικρές ή μεγάλες
θα προσέξουμε οι κριθαροκουλούρες μας να είναι τραγανές να μην χρειάζονται βρέξιμο
2 ώριμες ντομάτες
ελαιόλαδο
150 γρμ. ξινομυζύθρα ή φέτα
αλάτι και φυσικά ρίγανη

Λαδώνουμε τα παξιμάδια  μας δεν τα βρέχουμε.


Πλένουμε τις ντομάτες και τις σφίγγουμε να βγουν τα ζουμιά τους.
Έπειτα τις τρίβουμε, τους ρίχνουμε λίγο αλάτι, ανακατεύουμε να πάει παντού και τις βάζουμε στους ντάκους.
Τρίβουμε επάνω μπόλικη ξινομυζήθρα ή φέτα.
Τέλος πασπαλίζουμε με ρίγανη, και τελειώνοντας τους περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμη.
Τόσο γρήγορα τόσο απλά ένα πλήρες γεύμα ένα νόστιμο ορεκτικό ένας απίθανος μεζές για τσικουδιές

2 σχόλια: