Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΛΥΚΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Φέτος πραγματικά ήταν η χρονιά των αμπελιών και φυσικά τι άλλο των σταφυλιών. Γεμίσανε τα αμπέλια πεντανόστιμα σταφύλια. Τέτοια καλή χρονιά τουλάχιστον στα μέρη μου χρόνια είχαμε να δούμε. Ακόμα και τα αμπέλια που δεν είχαν καλλιεργειθεί όπως έπρεπε και αυτά γέμισαν τραγανά
σταφυλάκια. Χωρίς φάρμακα και ορμόνες. Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε το γλυκό μας. Και αργότερα τις μουσταλευριές μας τα γνωστά κιοφτέρια.


Υλικά

  • σταφύλια
  • ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα λίγη αμπερόζα και 6-7 γαρύφαλα
  • το χυμό από ένα μικρό λεμόνι



Καθαρίζουμε και πλένουμε τις ρώγες από τα σταφύλια.
Με μια μεγάλη κούπα ή ένα λεκανάκι μικρό όπως το δικό μου
μετράμε ανά τρεις κούπες, ή μπολ σταφύλι, 1 κούπα ζάχαρη και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το μέτρημα μέχρι να τελειώσουν οι ρώγες από τα σταφύλια. Μετά βάζουμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για μια ολόκληρη νύχτα.
Την επόμενη μέρα βάζουμε το γλυκό να βράσει.
Στην αρχή σε πολύ σιγανή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να λειώνει σιγά σιγά  η ζάχαρη που είναι στον πάτο της κατσαρόλας, και να κατεβάσει το γλυκό μας τα ζουμάκια του.  Έτσι δεν  υπάρχει κίνδυνος να καεί η ζάχαρη που βρίσκεται στο κάτω μέρος της κατσαρόλας.
Μόλις θα δείτε το γλυκό να κατεβάσει σιρόπι συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά.
Σε 30-40 λεπτά θα δείτε ότι έχει αλλάξει χρώμα και το σιρόπι αρχίζει να δένει.
Σ αυτό το σημείο, όταν είναι έτοιμο να δέσει το σιρόπι, βάζουμε στην κατσαρόλα μας την κανέλα τα γαρύφαλα και την αμπερόριζα.
Ελέγχουμε συνεχώς το σιρόπι μας βάζοντάς το σε πιατάκι του γλυκού που έχουμε προηγουμένως βάλει στην κατάψυξη για να παγώσει.
 Με τον τρόπο αυτό, το σιρόπι όταν το βάλουμε στο παγωμένο πιατάκι κρυώνει γρήγορα και μπορούμε να δούμε εάν έχει δέσει.
Βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά σιρόπι στο πιατάκι μας, περιμένουμε λίγο, και μετά με ένα κουτάλι κάνουμε μια γραμμή στο σιρόπι μας χωρίζοντάς το στα δύο. Αν οι δυο γραμμές που σχηματίστηκαν δεν ενωθούν το σιρόπι μας είναι δεμένο. Βάζουμε στο γλυκό το χυμό του λεμονιού και είναι έτοιμο. Στην αντίθετη περίπτωση συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει .
Όταν κρυώσει το αποθηκεύουμε σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα.
Έτσι έχουμε ένα νόστιμο γλυκάκι που θυμίζει καλοκαίρι όλο το χειμώνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου