Ένα πολύ νόστιμο φαγάκι σήμερα για αυτούς που τους αρέσουν οι λαχανοντολμάδες.
Υλικά
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 1 κούπα ρύζι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- αλάτι, πιπέρι,κύμινο
- 2/3 της κούπα λάδι
- 1 μεγάλο λάχανο
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- το χυμό από 3 λεμόνια
Κόβουμε την καρδιά από το λάχανο και το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει Αφήνουμε λίγο με κλειστό το καπάκι και γυρίζουμε από την άλλα(έτσι σιγά σιγά θα ανοίξουν τα φύλλα του και ταυτόχρονα θα ζεματιστούν για να μπορέσουμε να τα τυλίξουμε τους ντολμάδες).Παίρνουμε και κόβουμε τα ζεματισμένα πλέον φύλλα σε κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό και τον βάζουμε στον κιμά μαζί με το ρύζι και τα κρεμμύδια αφού τα τρίψουμε πρώτα.
Βάζουμε αλάτι πιπέρι και λίγο κύμινο και ζυμώνουμε
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα.Τυλίγουμε με τα φύλλα του λάχανου τους ντολμάδες, και τους τοποθετούμε σε στρώσεις.(εγώ εδώ όπως βλέπετε, σε μια άκρη, έχω κάνει ντολμαδάκια και με αμπελόφυλλα, γ΄αυτούς που δεν θέλουν το λάχανο. Αν θέλετε μπορείτε να το κάνετε κι εσείς).
Αφού τελειώσουμε αλατίζουμε και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν οι ντολμάδες μας.
Βάζουμε ένα πιάτο επάνω να μην μας ανοίξουν και τους βάζουμε να βράσουν.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν κοιτάζουμε αν τους σκεπάζει το νερό δηλαδή αν έχουν ζουμάκι για να ψηθούν.Εάν δεν σκεπάζονται προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν.
Ψήνουμε το φαγητό μας σε σιγανή φωτιά για 30-35 λεπτά περίπου ανακινώντας κατά διαστήματα την κατσαρόλα, δεξιά αριστερά(αυτό είναι το ανακάτεμα του φαγητού),
Μετά από 35 λεπτά εάν έχουν ψηθεί, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι, και προσεχτικά σουρώνουμε σε ένα μπολ ζουμάκι από την κατσαρόλα μας ( το φαγητό θα κατεβάσει αρκετό ζουμάκι).
Για το αυγολέμονο τώρα.
Χτυπάμε πρώτα τους κρόκους μετά τα ασπράδια και τέλος προσθέτουμε και το χυμό από τα λεμόνια.
Με την κουτάλα της σούπας, σιγά σιγά, ρίχνουμε το ζουμάκι που έχουμε βγάλει από την κατσαρόλα στο αυγολέμονο, χτυπώντας με το σύρμα.
Τέλος το ρίχνουμε στο φαγητό κουνάμε την κατσαρόλα μας δεξιά αριστερά το βάζουμε στο μάτι να πάρει μια βράση ακόμα και είναι έτοιμο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου