Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Follow Us

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που αποθηκεύουμε πολλά λαχανικά και καθώς επίσης γλυκά, μαρμελάδες, λικεράκια  από τα νόστιμα φρούτα του για ...

ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Ιουλίου 01, 2013 Κρητικά Τραπεζώματα 9 Comments


Το καλοκαίρι είναι η εποχή που αποθηκεύουμε πολλά λαχανικά και καθώς επίσης γλυκά, μαρμελάδες, λικεράκια  από τα νόστιμα φρούτα του για τον χειμώνα. Εδώ εμείς μαζεύουμε αμπελόφυλλα σε μεγάλες ποσότητες και με διάφορους τρόπους τα διατηρούμε και τα έχουμε στη διάθεσή μας όλο το χειμώνα. Ας δούμε λοιπόν τι θα χρειαστούμε.

Φυσικά χρειαζόμαστε αμπελόφυλλα όσα υπολογίζει ο καθένας ότι χρειάζεται για το χειμώνα.

ΠΡΩΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ  γυάλινα βάζα του κιλού ή και παραπάνω

Χρησιμοποιούμε καλά πλυμένα και αποστειρωμένα βάζα.
Όπως βλέπετε στην φωτογραφία κάνουμε τα φύλλα μας μικρές τάπες  και
τα βάζουμε μέσα στο βάζα.

Σπρώχνουμε με το χέρι μας τα φύλλα έτσι ώστε να γεμίσουν καλά τα βάζα μας.


Βράζουμε τα καπάκια τους σε νερό και με την βοήθεια ενός πιρουνιού (για να μην καούμε) τα βγάζουμε και


κατευθείαν κλείνουμε τα βάζα.
Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα  απλά ανοίγουμε το βάζο και τα ζεματάμε σε βραστό νερό όπως κάνουμε και με τα φρέσκα φύλλα.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ  αδειανά πλυμμένα και στεγνά μπουκάλια αναψυκτικών.


Παίρνουμε 2 με 3 φύλλα μαζί και τα κάνουμε μασουράκι όπως στην φωτογραφία.

Μετά τα βάζουμε στο μπουκάλι και συνεχίζουμε

μέχρι να γεμίσει καλά όμως να μην έχει κενά.
Γ΄αυτό το λόγο ,εγώ με ένα μικρό σουβλάκι όπως βλέπετε σπρώχνω τα φύλλα στο μπουκάλι και βάζω <μασουράκια  > από φύλλα μέχρι να μην χωράει άλλα.Έπειτα απλά το κλείνω. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.
Όπως και με τα βάζα, όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα του μπουκαλιού , κόβουμε το μπουκάλι και ζεματάμε τα φύλλα σε βραστό νερό.
Να έχετε υπόψη σας ότι το μπουκάλι χωράει πάρα πολλά φύλλα ενώ τα βάζα σαφώς λιγότερα.

ΠΡΙΝ                                                                           ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ
Σε λίγες μέρες θα δείτε τα φύλλα του μπουκαλιού και τα φύλλα των βάζων να αλλάζουν χρώμα που σημαίνει ότι  αυτός ο τρόπος συντήρησης έχει πετύχει.Θα διατηρηθούν  για ένα χρόνο ( και παραπάνω) και στο μπουκάλι και στα βάζα.

ΤΡΙΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ   λαδόκολλα και σακούλες αποθήκευσης τροφίμων


Κόβουμε αρκετά μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας . Κάνουμε τάπες τα φύλλα (βάζουμε τόσα φύλλα όσα υπολογίζουμε ότι θα μας φτάσουν όταν θελήσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε).
.

Τα  τυλίγουμε με τη λαδόκολλα και τα κάνουμε όπως βλέπουμε πακετάκι .Βάζουμε και ένα λαστιχάκι για να μην ανοίξει και μετά


τα βάζουμε σε σακουλάκια ψυγείου και κατευθείαν στην κατάψυξη. Τα συγκεκριμένα όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε απλώς τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν τίποτα άλλο.
Προσοχή στο συρτάρι  της κατάψυξης που έχουμε βάλει φύλλα προσέχουμε και δεν βάζουμε επάνω τους τίποτα γιατί θα σπάσουν και  θα αχρηστευτούν.
Εσείς διαλέξτε τον τρόπο που σας βολεύει.

9 σχόλια:

  1. Egw ta ftiaxnw me to B trwpo, mono ta mpoukalia einai ton 500 ml tou neroy,einai pio fardia k eykola ta gemisoyme....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού είναι των 500ml δεν θα χωράνε πάρα πολλά φύλλα και λογικά θα είναι πιο εύχρηστα.Εγώ ανάλογα με τα ντολμαδάκια που θα φτιάξω χρησιμοποιώ κατεψυγμένα αμπελόφυλλα ή του μπουκαλιού ή στα βαζάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και που τα φυλατε;; στο ντουλαπι; στο φυγειο;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά που βάζουμε στο μπουκάλι ή στο βάζο στην αποθήκη ή σε κάποιο ντουλάπι τα άλλα που τυλίγουμε σε λαδόκολλα στην κατάψυξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. βολεύει μάλλον το τρίτο,δεν χρειάζονται ζεμάτισμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο 3ο τρόπο γιατι δε τα ζεματαμε?
    Δλδ κατευθείαν τη γέμιση κ κατσαρόλα για ψήσιμο?
    Κ ποτε τα πλένουμε πριν τη κατάψυξη η μετά?
    Εγώ ειχα πάρει πέρσι κ τα έκανα έτσι στη κατάψυξη αλλα οταν τα έβγαλα να τα κάνω τα ζεματισα. .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. iro τα πλένεις και τα στεγνώνεις πριν την κατάψυξη.
      Τα κάνω χρόνια και δεν τα ζεματάω

      Διαγραφή
    2. Σευχαριστω πολυ. Αρα τα πλενεις τα στεγνωνεις τα βαζεις καταψυξη κ οταν θα τα φτιαξεις απλα τα γεμιζεις κ τα βαζεις κατσαρολα ? σωστα καταλαβα ?

      Διαγραφή
  7. ego ta tiligo san polo me alouminoharto 50 filla peripou ke ta diatiro stin katapsiksi perisotero apo 1 hrono

    ΑπάντησηΔιαγραφή