Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΠΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΑΦΡΑΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ




  • Υλικά
  • 1 πακέτο πένες και 1 κούπα τριμμένο ανθότυρο



  • Για τον κιμά
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2/3 της κούπας λάδι
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 ώριμες ντομάτες, και 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • αλάτι, πιπέρι, θυμάρι κύμινο και ρίγανη
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό



  • Για την μπεσαμέλ
  • 1/2 φλιτζάνα λάδι
  • 2 καλά γεμάτες κ.σ. βιτάμ
  • 1 αυγό
  • 4 ποτήρια του νερού γάλα
  • 8 κ.σ αλεύρι
  • 2-3 κ.σ. ανθότυρο τριμμένο και αλάτι


Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι για 2-3 λεπτά μετά προσθέτουμε τον κιμά και τον μαϊντανό. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να τσιγαριστεί καλά και ο κιμάς  και προσέχοντας να μην μας σβολιάσει.


Όταν είναι έτοιμος τρίβουμε τις ντομάτες και τις βάζουμε μέσα μαζί με τον ντοματοπελτέ.
Αλατίζουμε ρίχνουμε μέσα και τα μπαχαρικά μας (το πιπέρι, τη ρίγανη το κύμινο και το θυμάρι) και αφήνουμε τον κιμά μας να σιγοβράζει για 7-8 λεπτά ακόμα.
Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό για 9 λεπτά .Τις σουρώνουμε δεν τις πλένουμε, τις βάζουμε σε μια λεκάνη και ρίχνουμε μέσα το μισό ανθότυρο. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια να πάει παντού το τυρί
.
Σε ένα πυρέξ βάζουμε μια στρώση μακαρόνια, μαι κιμά και ξανά μια μακαρόνια και πασπαλίζουμε με τον ανθότυρο που έχουμε κρατήσει αφήνοντας 2-3 κ.σ. για να βάλουμε στην μπεσαμέλ
Αρχίζουμε να ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.

Βάζουμε το βιτάμ να λιώσει μαζί με το λάδι
και προσθέτουμε με μια κίνηση το αλεύρι ανακατεύοντας να μην σβολιάσει. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 2/3 λεπτά να ενωθεί καλά το αλεύρι με το βιτάμ και το λάδι
Μετά ρίχνουμε όλο το γάλα στην κατσαρόλα ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά πολύ καλά να διαλυθεί το αλεύρι με το γάλα (μην ανησυχείτε διαλύεται πολύ εύκολα) και στην συνέχεια βάζουμε το αυγό και τον ανθότυρο που μας έχει μείνει  ανακατεύοντας καλά με το σύρμα να ενωθούν τα υλικά μας.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίζει να βράζει η μπεσαμέλ μας και τελικά να δέσει. Από την στιγμή που θα βράσει δεν θα χρειαστεί πολύ ώρα.
Όταν είναι έτοιμη την ρίχνουμε πάνω στα μακαρόνια και ψήνουμε το παστίτσιο μας στους 220 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ μας
και είναι έτοιμο το φαγητό μας.


4 σχόλια:

  1. Το Παστίτσιο ειναι απο τα αγαπημενα μου φαγητα το έφτιαξα εχθές και ηταν τελειο!!
    Από τις ποιο καλές συνταγές. Είχα δοκιμάσει το Παστίτσιο που μου άρεσε εξίσου καλά..
    Αλλά προτιμώ τη συνταγή σας είναι διαφορετική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ. Ειλικρινά χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε το παστίτσιο με πένες.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα!! Το γάλα στη μπεσαμέλ μπαίνει ως έχει ή το ζεσταίνουμε πριν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλησπέρα και σε σένα. Το γάλα το βάζω ως έχει και μετά καλό ανακάτεμα μέχρι να διαλυθούν τα υπόλοιπα και να δέσει η μπεσαμέλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή