Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Tα γεμιστά της Μεγάλης Πέμπτης



Εδώ κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη το έθιμο απαιτεί να φτιάχνουμε γεμιστά.Αυτό έκαναν οι γιαγιάδες μου, η μητέρα μου αργότερα και εγώ τώρα.
Με τη διαφορά ότι εμείς εδώ όταν κάνουμε γεμιστά πάντα μα πάντα βάζουμε στο ταψί μας ντολμαδάκια. Γεμιστά χωρίς ντολμαδάκια δεν έχουν χάζι (αξία) όπως λέμε εδώ..

Υλικά
·         8 ώριμες ντομάτες
·         5-6 μέτριες πατάτες(εγώ έβαλα παραπάνω)
·         2 πιπεριές
·         6 μέτρια κολοκύθια
·         1 άγρια αγκινάρα
·         1 ξερό κρεμμύδι
·         1 ματσάκι χλωρά κρεμμύδια
·         ½ ματσάκι δυόσμο
·         ½ κιλό ρύζι Καρολίνα
·         1 κούπα λάδικαι 1/2 ακόμα για να ρίξουμε επάνω στα γεμιστά
·         1 ματσάκι μαϊντανό
·         Αλάτι

Σε βραστό νερό ζεματάμε τα φύλλα για 1-2 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Με ένα κουτάλι αδειάζουμε τις ντομάτες τις πατάτες τι πιπεριές και 3 κολοκυθάκια και τα βάζουμε σ’ ένα ταψί.
Σε μια λεκάνη τρίβουμε το εσωτερικό που αφαιρέσαμε από τις ντομάτες, τα 3 κολοκύθια που μας έμειναν, και  το ξερό κρεμμύδι.
Ψιλοκόβουμε μέσα το μαϊντανό τα φρέσκα κρεμμυδάκια το δυόσμο και την αγκινάρα. Τέλος ρίχνουμε το λάδι το ρύζι και το αλάτι.
Αφήνουμε ένα μέρος στο ταψί άδειο  τυλίγουμε και τοποθετούμε εκεί τα ντολμαδάκια.Το εσωτερικό της πατάτας το βάζουμε στα κενά στο ταψί ανάμεσα στα λαχανικά.
Όταν τελειώσουμε βάζουμε νεράκι στη λεκάνη που είχαμε το γεμίδι  για να πάρει τι ουσίες από τα λαχανικά και το ρίχνουμε στο ταψί.Αλατίζουμε λίγο ακόμα προσθέτουμε επάνω τους τη ½ κούπα λάδι. Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια μας με φέτες λεπτοκομμένης ντομάτας (όπως είχαμε κάνει στα ντολμαδάκια με φρέσκα φύλλα στο ταψί) και μετά με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε σε αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 45-50 λεπτά περίπου, εξαρτάται από την κουζίνα .Έτοιμα τα γεμιστά μας.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου