Μουσταλευριά -Κεφτέρια


Αν έχουμε μούστο στην κατάψυξη πάμε να φτιάξουμε μουσταλευριά!Γίνεται πολύ γρήγορα είναι πανεύκολη, πολύ νόστιμη, και ότι πρέπει για τη Μεγάλη Εβδομάδα που νηστεύουμε.




Υλικά
5 1/2 ποτήρια μούστο
1  ποτήρι αλεύρι 
τριμμένο καρύδι ,σουσάμι, κανέλα


Βάζουμε το μούστο και το αλεύρι (κοσκινισμένο) σε ένα τσουκάλι να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε με σύρμα να μη σβολιάσει συνεχώς από την ώρα που θ΄ αρχίσει να βράζει.Δε χρειάζεται πολύ ώρα μέχρι να δείτε ότι η μουσταλευριά πέφτει πηχτή από το σύρμα σαν να είναι μαρμελάδα.
Κλείνουμε το μάτι και την αδειάζουμε σε πιάτα .
Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι, σουσάμι, και κανέλα.






Εδώ στην Κρήτη τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου
μοσχοβολάει η εξοχή μας από τη μυρωδιά του μούστου.
Κόβουμε τα σταφύλια και τα πατάμε για να τα βάλουμε στα βαρέλια και να κάνουμε το κρασί μας.
Κρατάμε όμως και μούστο κομμένο- δηλαδή καθαρισμένο  στην κατάψυξη και τον έχουμε ότι ώρα θέλουμε έτοιμο.
Τώρα πως κόβουμε-καθαρίζουμε το μούστο. Κανονικά χρειάζεται στάχτη. Εμένα όμως μου έδειξαν το εξής κόλπο.
Βάζω το μούστο σε ένα μεγάλο τσουκάλι αφήνοντας αρκετό περιθώριο μέχρι να γεμίσει.
Όταν φουσκώσει και πάει να βράσει του ρίχνω μέσα μια γεμάτη κ. σ. μαγειρική σόδα.Αυτός φουσκώνει και γεμίζει αφρούς (οι ακαθαρσίες που πρέπει να βγουν).
Τότε με σουρωτό τον ξαφρίζουμε δηλαδή του βγάζουμε τον αφρό με τις ακαθαρσίες μαζί Συνεχίζουμε το βράσιμο  αρκετή ώρα για να γλυκάνει.
Μετά τον αφήνουμε να κρυώσει και τον σουρώνουμε σιγά σιγά  με φίλτρα του καφέ για να είμαστε σίγουροι ότι είναι καθαρός.Είναι έτοιμος πλέον  για χρήση ή για να τον βάλουμε στην κατάψυξη.Αυτό βέβαια γίνεται το καλοκαίρι.
Τώρα εμείς είχαμε έτοιμο στην κατάψυξη το ξεπαγώσαμε και πολύ απλά  φτιάξαμε τη μουσταλευριά μας ή τα κεφτέρια  μας όπως τα λέμε εδώ.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις