Υπέροχα παραδοσιακά χωριάτικα μελομακάρονα!


 Και οι συνταγές για τα μελομακάρονα καλά κρατούν.
Ναι λοιπόν, εδώ έχουμε μια παλιά παραδοσιακή συνταγή, από το χωριό μου την κάνει όλο το σόι,
Πέρασε από τη γιαγιά στις κόρες, κι έπειτα στις εγγονές και πάει λέγοντας.
Εδώ δεν θα δούμε σιμιγδάλι βούτυρο κλπ. αλλά λαδάκι πορτοκαλόζουμο αλεύρι,  που υπήρχαν τότε στα μέρη μας.
Πολλές νοικοκυρές για να γίνουν πιο αφράτα χρησιμοποιούσαν αλουσά.( Καθαρή στάχτη, βρασμένη σε νερό, που έπειτα αφήνουμε να κατασταλάξει, και παίρνουμε το καθαρό νερό)
Στην πορεία βάλανε και οι νεότερες την πινελιά τους, χωρίς να αλλοιώσουν όμως την αρχική συνταγή.

Υλικά



  • 3 μεγάλες κουπες λάδι
  • 1/2 της κούπας ζάχαρη
  • 1/2 της κούπας χυμό πορτοκάλι & 1/2 χυμό μανταρίνι
  • ξύσμα από 2 βιολογικά πορτοκάλια
  • 2-3 του κρασοπότηρου κονιάκ ( η αρχική ήταν με τσικουδιά)
  • 1 μπέικιν
  • 1 κοφτό κ.γ. σόδα, την οποία θα διαλύσουμε σε λίγο από το χυμό
  • 1 γεμάτο κ.γ. κανέλα, 1/2 κ.γ. γαρύφαλο
  • (και αν διαθέτετε λίγο ξύσμα από περγαμόντο)
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 πακέτο και σχεδόν 2/3 του πακέτου
  • θα δείτε στο ζύμωμα (δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς
  •  εξαρτάται από την κούπα που μετρήσαμε τα υλικά μας)
  • εννοείται τα υλικά τα μετράμε πάντα με την ίδια κούπα




Για το σιρόπι (πολύ μεγάλη κούπα για να φτάσει αλλιώς διπλασιάστε τη δόση)

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα +2 καλά γεμάτες κ.σ. μέλι
  • 1 κούπα νερό


  • 300 γρμ. σουσάμι (εγώ χρησιμοποίησα το άσπρο)
  • 250 γρμ. καρυδόψιχα
  • Σε αντικολλητικό  τηγάνι σε χαμηλή φωτιά καβουρντίζουμε το σουσάμι. 
  • Αλέθουμε στο μούλτι το σουσάμι και την καρυδόψιχα
  • τα βάζουμε σ΄ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.

Για τη ζύμη
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το λάδι,
Προσθέτουμε το κονιάκ, την κανέλα το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού ( και περγαμόντου, αν υπάρχει) , το μπέικιν
το χυμό πορτοκάλι-μανταρίνι,
και τη σόδα, που, όπως είπαμε, διαλύσαμε προηγουμένως, σε λίγο από το χυμό μας.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα όχι για πολύ, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας. 
Εδώ θέλω την προσοχή σας λίγο.
Το ζυμάρι δεν θα το δουλέψετε πολύ.
Βάζουμε το αλεύρι, μέχρι να μην κολλάει το ζυμάρι στα χέρια μας.
Εκεί σταματάμε.
Αν δουλέψουμε πολύ την ζύμη, θ΄αρχίσει να <<πετάει>> έξω λάδι.
Για να μην ξεραθεί η ζύμη σκεπάζουμε το μπολ μας με πετσέτα.
Πλάθουμε τα μελομακάρονά μας, όπως στην φωτό ή σε όποιο σχήμα θέλουμε.
Τα πιέζουμε σε πιατάκι με σχέδιο, ή στην ξύστρα όπως εδώ.
Μας χρειάζεται το σχεδιάκι, για να σταματάει το σουσάμι με το καρύδι επάνω.
Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 220 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Βάζουμε την ζάχαρη το μέλι και το νερό να βράσουν.
Το σιρόπι μας  το αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά, 
το ξαφρίζουμε, και χαμηλώνουμε το μάτι τόσο ώστε να βράζει ελάχιστα.
Βουτάμε μέσα τα κρύα μελομακάρονα μετράμε μέχρι το 10 τα γυρίζουμε ξανακάνουμε το ίδιο και τα βγάζουμε.

Βάζουμε μια σειρά μελομακάρονα σε μια πιατέλα τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και την καρυδόψιχα.
Συνεχίζουμε με την επόμενη σειρά την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα μελομακάρονα μας.
 Όπως βλέπετε είναι πλέον έτοιμα και,
αν θέλουμε τα βάζουμε και σε χαρτάκια.

Και ορισμένα ετοιμάζονται να πάνε δωράκια σε αγαπημένα πρόσωπα.
Ησυνταγή είναι πολύ εύκολη και γίνονται πολύ νόστιμα.
Τώρα αν δεν έχουμε μανταρίνια βάζουμε σκέτο χυμό πορτοκάλι, αλλά υπάρχει διαφορά μου φαίνεται στο άρωμα και τη γεύση.
Η κούπα που θα μετρήσουμε το ξαναλέω πρέπει να είναι μεγάλη.
Όσο για το αλεύρι ωθα χρειαστείτε 1 ολόκληρο πακέτο και περίπου 2/3  ακόμα θα το δείτε στο ζύμωμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις