Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Follow Us

Σήμερα θα μάθουμε πως γίνεται ο ξινόχοντρος. Ο ξινόχοντρος είναι το προϊόν που προκύπτει με την ανάμειξη ξινισμένου γάλακτος και...

Χειροποίητος παραδοσιακός ξινόχοντρος

Ιουλίου 30, 2016 Κρητικά Τραπεζώματα 0 Comments




Σήμερα θα μάθουμε πως γίνεται ο ξινόχοντρος.
Ο ξινόχοντρος είναι το προϊόν που προκύπτει με την ανάμειξη ξινισμένου γάλακτος και του σιταριού.
Η καλύτερη εποχή για να φτιάξουμε ξινόχοντρο, είναι οι μέρες του Αυγούστου, οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής και τα μελτεμάκια  βοηθούν στο να στεγνώσει,  πράγμα που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθεί όλη τη χρονιά.
Αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της Κρητικής διατροφής, κι έχει μεγαλώσει πολλές γενιές Κρητικών.




Υλικά

  • 3 κιλά γάλα πρόβειο η κατσικίσιο
  • Αλάτι αρκετό για να βγει αλμυρό να μην μας χαλάσει περίπου περίπου 150 γραμμάρια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι.
  • 1 κιλό σιτάρι



Βάζουμε το γάλα σε μία μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι  το ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 4 μέρες περίπου μέχρι να ξιδιάσει (ανακατεύουμε καθημερινά το γάλα για να μην μουχλιάσει). 


Όταν είναι έτοιμο το ξιδιασμένο γάλα το βάζουμε να βράσει ρίχνουμε το σιτάρι και το λάδι κι ανακατεύουμε συνέχεια μην μας πιάσει. 



Το έχουμε να ψήνεται περίπου μισή ώρα και το σβήνουμε συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το χόντρο μέχρι να σταματήσει ο βρασμός.(Αν δούμε πως η κουτάλα σταματά όρθια χωρίς να την κρατάμε τότε ο χόντρος είναι σωστά ψημένος.)


Αφήνουμε τον χόντρο να κρυώσει  κάπου 5 με 6 ώρες για να μπορούμε να τον πλάσουμε. 


Όταν έχει κρυώσει τον πλάθουμε στα χέρια και τον τοποθετούμε πάνω σε καθαρές τάβλες που έχουμε προμηθευτεί από τον ξυλουργό. Μόλις τελειώσουμε το πλάσιμο το σκεπάζουμε με τούλι και τον αφήνουμε να ξεραθεί για 4 μέρες περίπου ανάλογα τον καιρό. Τον γυρίζουμε καθημερινά για να στεγνώσει και να ξεραθεί και από τις δυο μεριές καλά. Όταν δούμε πως έχει παξιμαδιάσει  τον μαζεύουμε τον βάζουμε σε ένα πανί.


 Με  τον ξινόχοντρο  φτιάχνουμε  σούπες με το ζουμί  κρέατος.Συνταγή παρακάτω
 ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟΣ ΣΕ ΚΟΤΟΖΟΥΜΟ Η ΚΡΕΑΤΟΖΟΥΜΟ ΜΕ ΡΥΖΙ




ΜΟΣΧΑΡΙ ΒΡΑΣΤΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟ.




 Μπορούμε επίσης να τον χρησιμοποιήσουμε σε πολλά φαγητα όπως 

Χοχλιοί με λαχανικά και ξινόχοντρο.


Mπριάμ με ξινόχοντρο το Κρητικό

Ακόμα και με λίγο ρυζάκι και σκέτο νεράκι γίνεται υπέροχη ελαφριά σούπα. Είναι άλλωστε από μόνος του μια πολύ πλούσια θρεπτική τροφή.
Σε επόμενη ανάρτηση θα τον κάνουμε κοκκινιστό ένα απλό πανεύκολο φαγητό.
Νοστιμίζει αφάνταστα τους λαχανοντολμάδες καθώς επίσης και τις  Γεμιστές πιπεριές και ντομάτες στη γάστρα και ντολμάδες με κοκκινογούλια (σεσκουλα)!!!!
Μπορούμε να γεμίσουμε πιπεριές να νοστιμίσουμε τις πατάτες γιαχνί κλπ.

Τον ξινόχοντρο μπορούμε να τον φάμε και νωπό πριν το ξεράνουμε.

Αλεσμένο στάρι μπορείτε να βρείτε σε όλα τα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα ή με προϊόντα υγιεινής διατροφής και γάλα κατσικίσιο υπάρχει πλέον και στα super markets.

Καλή επιτυχία

0 σχόλια: