Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Ασκορδουλάκοι ή βολβοί, στο τραπέζι μας και στα βάζα για όλο το χρόνο!

 Έχουμε ξαναπεί και θα συνεχίζουμε να το λέμε, η ανάγκη έκαμε τους Κρητικούς, να είναι στενά συνδεδεμένοι με τα όρη- βουνά της Κρήτης μας, και να τρέφονται με οτιδήποτε ήταν βρώσιμο, από ασκορδουλάκους μέχρι γαϊδουράγκαθα.
Αυτή είναι και η μεσογειακή διατροφή για την οποία μιλάει όλος ο κόσμος.
Μέσα από τους αιώνες, μάθαμε να μαγειρεύουμε και να τρώμε κάθετί, που μας προσέφερε τούτος ο ευλογημένος, τόπος και οι προγιαγιάδες μας με λίγα απλά υλικά, ήξεραν να χορταίνουν ολόκληρες πολυμελείς οικογένειες.
Ασκορδουλάκοι λοιπόν.
Εξαιρετικό συνοδευτικό όπως η σαλάτα, πάει παντού με τα πάντα.
Θεωρείται και είναι, από όλους εμάς εξαιρετικός <<μεζές>> σκέτος ως σαλάτα, ή μέσα σε σαλάτες για να τους δίνει περισσότερη νοστιμιά.
Μας αρέσουν πολύ, αφού τους έχουμε συνηθίσει από μικροί, και τους βάζουμε στα βάζα για να τους έχουμε όλο τον χρόνο, όπως κάνουμε και με τα αμπελόφυλλα τις σταφιδωλιές, τις αγκινάρες τους ασκορλύμπους, κτλπ.
Φτιάχνουμε ασκορδουλάκους λοιπόν, για να φάμε, και για να τους διατηρήσουμε όλο το χρόνο, αν μείνουν φυσικά, στα βάζα.

Υλικά
ασκορδουλάκοι τόσοι όσοι  σας χρειάζονται, αλάτι ξύδι


Εδώ είναι το δύσκολο της υπόθεσης. Το καθάρισμα. Τους ξεφλουδίζουμε όπως το κρεμμύδι τους κόβουμε και τους χαράζουμε όπως βλέπετε στο κάτω μέρος και βγάζουμε το πράσινο φύτρο που φαίνεται επάνω.

Αφού τελειώσουμε τους πλένουμε καλά, και τους βράζουμε 3 φορές για 4 λεπτά σε βραστό νερό ( το οποίο αλλάζουμε κάθε φορά) για να φύγει η πολύ πικράδα που έχουν.
 Εννοείτε κάθε φορά βάζουμε καθαρό νερό.
 Την 4 φορά τους αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φοτιά, περίπου για 45 λεπτά μέχρι να πηρουνίζονται.
Κλείνουμε τη φωτιά αλατίζουμε, τους αφήνουμε να κρυώσουν ,
 και τους βάζουμε στα βάζα με λίγο από το ζουμί τους και το υπόλοιπο ξύδι.Στο πάνω μέρος βάζουμε ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν.
 Αυτό ήταν . Κλείνουμε τα βάζα και τους διατηρούμε εκτός ψυγείου μέχρι να φαγωθούν.
Όπως βλέπετε σερβίρονται σκέτοι με ξυδάκι και λαδάκι, αλλά μπαίνουν και νοστιμίζουν και όλες τις σαλάτες    Δέστε εδώ πως συνοδεύουν τις τσικουδιές......http://cretatrapezomata.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5178.html

                                               .ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ>> ΓΙΑ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου