Αγκιναροκούκια με χοχλιούς φρέσκο σκορδάκι και μάραθο!

Και με ένα καθαρά ανοιξιάτικο φαγητό αρχίζουμε την εβδομάδα μας.
Γεμάτο βιταμίνες θρεπτικό, και πολύ μα πολύ νόστιμο.
Ένα από τα κλασικά παραδοσιακά, και πολύ αγαπημένα μας.
Υλικά


  • 1 κιλό δροσερά κουκιά
  • 1/2 κιλό χοχλιούς
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι, 2 φρέσκα σκόρδα, 1 ματσάκι μάραθο
  • 2 τριμμένες ώριμες ντομάτες, + 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 2/3 της κούπας λάδι
  • 4-5 άγριες αγκινάρες


Καθαρίζουμε, πλένουμε και ζεματάμε σε βραστό νερό τα χλωροκούκια για 4 λεπτά και έπειτα τα σουρώνουμε
Καθαρίζουμε τους χοχλιούς, την τσίπα μπροστά και το κέλυφος γύρω, γύρω.
Τους βράζουμε με λίγο νερό και αρκετό αλάτι για 4 λεπτά.
Τους πλένουμε καλά και τους αφήνουμε να στραγγίσουν από το νερό.
Τέλος πλένουμε το κρεμμύδι, τα σκορδάκια και το μάραθο..




Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και μόλις κάψει τσιγαρίζουμε για 3 λεπτά τους χοχλιούς.
Με τρυπητή κουτάλα τους αφαιρούμε από την κατσαρόλα, και τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι και τα σκορδάκια (πάντα σε χαμηλή φωτιά) , αφού πρώτα τα κόψουμε .
Προσθέτουμε τα χλωροκούκια, και το μάραθο ψιλοκομμένο,  συνεχίζοντας το τσιγάρισμα για 5 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.
Βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες και το ντοματοπελτέ, αλατίζουμε ανακατεύουμε, και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις τρίβουμε με το λεμόνι και τις βάζουμε στο φαγητό.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο, πάνα σε σιγανή φωτιά για 6 λεπτά,

και τέλος, βάζουμε μέσα τους χοχλιούς.
Ανεχουμίζουμε την κατσαρόλα (την κουνάμε δεξιά-αριστερά) και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Αυτό ήταν το φαγητό μας είναι πανέτοιμο και νοστιμότατο.
Ένα καθαρά ανοιξιάτικο πολύ νόστιμο, φαγητό.

Φτιάξτε το, αυτή την εποχή είναι το αγαπημένο φαγητό του χωριού μου.
 Και όλης της Κρήτης, άλλωστε, οι αγκινάρες και οι χοχλιοί, είναι αγαπημένα πάρα πολύ και μαγειρεύονται με όποιο τρόπο μπορείτε να φαστίτε.

Σχόλια