Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΥΠΕΡΟΧΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ


 Καλή Μεγάλη εβδομάδα.
Είμαστε πλέον στην μεγάλη εβδομάδα των παθών, της νηστείας, της προσευχής, της περισυλλογής και της κατάνυξης.
Αυτή την εβδομάδα οι συνταγές μας θα είναι νηστίσιμες.
Επίσης θα παρουσιάσουμε και τα Κρητικά τραπεζώματα, της Λαμπρής, όσον αφορά τα φαγητά και τα γλυκά του Λαμπριάτικου Κρητικού τραπεζιού.
Τα σημερινά σταφιδόψωμα, δεν έχουν λάδι αλλά είναι πάρα πολύ νόστιμα και μοσχομυρίζουν.
Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε.


 Υλικά
Για το προζύμι
  • 1 κούπα χλιαρό κανελόζουμο, 1 κ. γ. ζάχαρη, 1 φακελάκι ξερή μαγιά και 1 κ. γ. ακόμα, και 2/3 της κούπας αλεύρι

Για το ζυμάρι
  • 4 κούπες ( του νες) αλεύρι
  • 2/3 της κούπας ζάχαρη
  • 1 κούπα χλιαρό κανελόζουμο, 1 κ.γ. μαχλέπι, 1/3 κ.γ. μαστίχα
  • 200 γρμ. σταφίδες
  • 3 κ.σ. σουσάμι με 1/2 κ.γ.ζάχαρη, ανακατεμένα με λίγο νερό, για να κολλήσουν στα σταφιδόψωμα



Για να φτιάξουμε το προζύμι, ανακατεύουμε το χλιαρό κανελόζουμο με την ζάχαρη, τη μαγιά και το αλεύρι. Το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Όταν φουσκώσει το προζύμι, βάζουμε μέσα τη ζάχαρη, το μαχλέπι με τη μαστίχα,και το αλεύρι.
Ρίχνουμε μέσα το μισό κανελόζουμο, ζυμώνοντας, και συνεχίζουμε να βάζουμε κανελόζουμο μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
 Το αφήνουμε και αυτό σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί και όταν είναι έτοιμο
 χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια.Την ανοίγουμε όπως βλέπετε (αν κολλάει βάλτε λίγο αλεύρι) και στρώνουμε επάνω τις σταφίδες.

Κάνουμε ρολό κάθε κομμάτι ζύμης,  ανοίγουμε κορδόνια, και κάνουμε σταφιδόψωμα με  ότι σχήμα θέλουμε.
Τα αφήνουμε κι αυτά να φουσκώσουν.  Πασπαλίζουμε με το σουσάμι που ετοιμάσαμε
και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά

και στους 150 βαθμούς για 10 λεπτά ακόμα.
Όπως βλέπετε έχουμε έτοιμα, λαχταριστά, νηστίσιμα σταφιδόψωμα!
Φτιάξτε τα ημέρες που είναι, και θα ενθουσιαστείτε από τη γεύση και το άρωμα!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου