Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΠΕΤΕΙΝΟΣ ΨΗΤΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

 Χωριάτικο πετεινό θα κάνουμε ψητό στο φούρνο με πατάτες.
 Όλοι γνωρίζουμε ότι το κρέας των χωριάτικων κοτόπουλων, είναι πολύ πιο σκληρό από αυτών που αγοράζουμε.
Κατά συνέπεια, το κρέας του όσο μικρός κι αν είναι, σίγουρα θα είναι σκληρό, απαιτείται να μαριναριστεί πρώτα, έτσι ώστε να είναι μαλακός έπειτα.

Υλικά
1 χωριάτικος πετεινός κομμένος σε μερίδες
για την μαρινάδα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 ντομάτα κομμένη σε κομμάτια
θυμάρι, ρίγανη, 
και για το ψητό
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
2/3 της κούπας λάδι, αλάτι
3 ώριμες τριμμένες ντομάτες, και το χυμό ενός λεμονού
θυμάρι και ρίγανη για τις πατάτες



Βάζουμε τον πετεινό μας για 2 ώρες σε μπολ, με το κρασί,την ντομάτα, το κρεμμύδι, και το θυμάρι με τη ρίγανη.
Όχι όμως αλάτι γιατί θα σφίξει το κρέας.
 Καθαρίζουμε, πλένουμε αλατίζουμε και ρίχνουμε θυμάρι και ρίγανη στις πατάτες.
 Όταν περάσει η ώρα της μαρινάδας,  βάζουμε στο κάτω μέρος του πυρεξ ή του ταψιούς μας, τον πετεινό, και  επάνω τις πατάτες. Ρίχνουμε το λάδι, τις τριμμένες ντομάτες, και αλάτι και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 220 βαθμούς για 40 λεπτά.
Έπειτα ανεβάζουμε το κρέας πάνω στις πατάτες και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.
 Όταν είναι έτοιμο το γυρίζουμε να ροδίσει και από την άλλη πλευρά και το περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού.

Αφού ροδίσει και από αυτή την πλευρά είναι πλέον έτοιμο και μοσχομυρίζει.
Το κρέας του όπως βλέπετε, ενώ είναι ψημένο δεν λιώνει όπως γίνεται με τα κοτόπουλα της αγοράς, και είναι σίγουρα, αν και πιο σκληρό, αφάνταστα πιο νόστιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου