Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΤΟ ΠΙΟ ΜΥΡΩΔΑΤΟ ΓΛΥΚΟ!

Δεν υπάρχει η μυρωδιά αυτού του γλυκού.
Μόνο που έτριψα τις φλούδες του για να κάνω το γλυκό και μοσχομύρισε το σπίτι!
Και το ξύσμα από τα περγαμόντα το φύλαξα στην κατάψυξη. Θα χρησιμοποιηθεί σε μαρμελάδες, κέικ, τούρτες, κορμούς, κουλουράκια, κι ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
Είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού, και πολλών άλλων πιστεύω.


Υλικά
6 περγαμόντα, αλλά ζυγίζουμε μόνο τα φλούδια τους, να είναι  μισό κιλό
700 γρμ ζάχαρη
οδοντογλυφίδες για το τύλιγμα
το χυμό από μισό λεμόνι

Πλένουμε καλά τα περγαμόντα και τρίβουμε τη φλούδα τους.
Αφαιρούμε το εσωτερικό τους. Σ΄αυτό το σημείο τα ζυγίζουμε και
τα κόβουμε σε μέτριες λωρίδες,
τα τυλίγουμε σε μασουράκια και τα και τα συγκρατούμε με οδοντογλιφίδες.
Τα ζεματάμε σε νερό που βράζει για 4 λεπτά τα σουρώνουμε. Επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία για 2 φορές ακόμα για να ξεπικρίσουν.
Αφού τα ξεπικρίσουμε για τελευταία φορά, τα σουρώνουμε καλά, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες,  και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό, να τα καλύπτει περίπου 2 δάχτυλα.

Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 50 περίπου λεπτά.
Κλείνουμε το μάτι, και αφήνουμε το γλυκό ως έχει, για 2-3 ώρες.
Έπειτα, το ξαναβράζουμε σε σιγανή φωτιά ,μέχρι  να δέσει το σιρόπι του.
Για να είμαστε σίγουροι ότι έχει δέσει, ρίχνουμε σε ένα παγωμένο πιάτο που έχουμε βάλει στην κατάψυξη, σιρόπι.
Περιμένουμε να κρυώσει, και κάνουμε μια γραμμή στη μέση, χωρίζοντάς το στα δυο.
Αν αργήσει να ενωθεί η γραμμή, ή ακόμα καλύτερα αν δεν ενωθεί καθόλου, είναι έτοιμο.
Ρίχνουμε μέσα και το χυμό από το μισό λεμόνι και το κατεβάζουμε από το μάτι.
Περιμένουμε να κρυώσει και το βάζουμε στα βάζα.
Και το γλυκό μας λαχταριστό και μοσχομυριστό περιμένει να το φάμε!
Κάτι ακόμα.
Αφήνουμε 2-3 ώρες το γλυκό να κρυώσει και μετά το ξαναβράζουμε γιατί μ΄αυτό τον τρόπο το γλυκό μας και το σιροπάκι του γυαλίζει.


















1 σχόλιο: