Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΟΒΕΙΟ ΓΑΛΑ ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΑ

Τέλεια κρέμα. Αφράτη, τρεμουλιαστή δεν ξέρω τι άλλο να πω.
Μοιάζει πάρα πολύ με την κρέμα του γαλακτομπούρεκου που κάνουν εδώ στα Ανώγεια.
Και μια που την Κυριακή έχουμε αποκριά δηλ. τελευταία μέρα που τρώμε κρέας γάλα κ.τ.λ.π.
πάμε να φτιάξουμε αυτήν την πολύ απλή αλλά πεντανόστιμη  γαλατόπιτα.
Νομίζω ότι τη μεγάλη διαφορά την κάνει το γάλα.
Τα υλικά όπως θα δείτε είναι ελάχιστα.

Υλικά για την κρέμα

  • 4 μεγάλες κούπες πρόβειο γάλα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 αυγά και 1 ακόμα, για να αλείψουμε την κρέμα στο τέλος
  • 2/3 της κούπας σιμιγδάλι 
  • κανέλα και ζάχαρη

 Για το φύλλο

  • 1 1/2 κούπα αλεύρι
  • 1 κ. σ. λάδι
  • λίγο αλάτι το χυμό από 1/2 πορτοκάλι και 1/4 κ. γ. σόδα διαλυμένο μέσα του
  • νερό τόσο όσο χρειάζεται για να κάνουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι
  • λάδι για το ταψί
  • αλεύρι για να ανοίξουμε το φύλλο 

 Σε μια κατσαρόλα χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και λίγο γάλα για να αραιώσουν και να μπορούμε να τα ανακατέψουμε καλά.
Τέλος βάζουμε και το υπόλοιπο γάλα ανακατεύουμε και βάζουμε την κρέμα στη φωτιά .
Περιμένουμε να βράσει ανακατεύοντας για να μην μας κολλήσει.
Μόλις θα δούμε ότι κάνει φουσκάλες, και αρχίζει να βράζει, την αφήνουμε στο μάτι 2-3 λεπτά, πάντα ανακατεύοντας, και έπειτα την κατεβάζουμε.
Δεν θέλουμε να πολυψηθεί και να γίνει σκληρή την θέλουμε τρυφερή και αφράτη.
Αυτό είναι το μυστικό για μια βελούδινη κρέμα.
Άλλωστε στο φούρνο θα ξαναψηθεί και θ΄αποκτήσει το <<σώμα>> που χρειάζεται.
Την αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένη με μεμβράνη και ετοιμάζουμε το φύλλο.


Βάζουμε σ΄ ένα μπολ το αλεύρι ,κάνουμε ένα λάκκο στη μέση, και ρίχνουμε μέσα                             
το λάδι, το αλάτι, και το χυμό πορτοκαλιού με την σόδα διαλυμένη μέσα. 
Ζυμώνουμε και συμπληρώνουμε  νερό μέχρι να κάνουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.



Ανοίγουμε φύλλο λαδώνουμε καλά το ταψί μα και στρώνουμε το φύλλο επάνω του. 
Πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη.
                                                           
Απλώνουμε επάνω την κρέμα. Χτυπάμε ένα αυγό και το απλώνουμε μόνο στην κρέμα.
Το φύλλο που τη σκεπάζει το λαδώνουμε και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Πασπαλίζουμε με κανέλα κρέμα και φύλλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει.
Σας διαβεβαιώνω ότι το σπίτι σας θα μυρίζει σαν ζαχαροπλαστείο. Είναι ένα υπέροχο, απλό, κρεμώδες γλυκό, που θυμίζει μαμά και απόκριες, (για εμάς εδώ τουλάχιστον), και είναι πεντανόστιμο! Ιδιαιτέρως για όσους αγαπούν τα γλυκά με κρέμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου