Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ζυγούρι βραστό και μακαρόνια ζουμάτα με μπόλικο τριμμένο ανθότυρο!





Υλικά
  • 2 και 1/2 κιλά ζυγούρι κομμένο σε μερίδες
  • 2 πακέτα μακαρόνια ( 10 νούμερο βάζω εγώ)
  • 1 κιλό καλά ξεραμένο ανθότυρο
  • αλάτι 
  • λεμόνι


Στην ψιλή πλευρά του τρίφτη τρίβουμε τον ανθότυρο και τον βάζουμε σε ένα μπολ.



Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και όταν βράσει πλένουμε και ρίχνουμε μέσα το κρέας.Περιμένουμε να βράσει , το ξαφρίζουμε καλά και έπειτα  το αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 περίπου ώρες.Εξαρτάται βέβαια και από το κρέας.Τα μεγάλα κρέατα όμως θέλουν σιγανή φωτιά και αρκετή ώρα έτσι ώστε να μαλακώσουν και να καλοψηθούν.

Όταν είναι έτοιμο σερβίρουμε σε πιατέλες και  μόνο τότε αλατίζουμε το κρέας.

Έπειτα σουρώνουμε το ζουμί σε μια κατσαρόλα αλατίζουμε βάζουμε και μια κούπα νερό και όταν βράσει ρίχνουμε τα μακαρόνια.Εμείς εδώ δεν τα βάζουμε ολόκληρα τα σπάμε στην μέση.Τα βράζουμε για 9 λεπτά .Στο τέλος στύβουμε μέσα και το χυμό ενός λεμονιού για νοστιμιά αλλά και για να μην λασπώσουν.



Τέλος σερβίρουμε με πολύ ζουμάκι και μπόλικο ανθότυρο.Εδώ θέλω να σημειώσω ότι στα Χανιά και Μυλοπόταμο απ' όπου είναι το δικό μου χωριό στους γάμους και στα βαφτίσια ψήνουν πιλάφι.Όταν δε το γλέντι γίνεται στο χωριό έχουμε ιδικούς γι' αυτές τις δουλειές ανθρώπους τους Πίκερους, οι οποίοι βράζουν το κρέας και φτιάχνουν το πιλάφι και τι πιλάφι!!! Λίγο τα κρέατα που είναι του βουνού λίγο η μεγάλη πείρα που έχουν είναι πεντανόστιμο. Στα χωριά της Μεσσαράς όμως μαγειρεύουν στα γλέντια τους μακαρόνια με μπόλικο τριμμένο ανθότυρο.Και εδώ το ψήσιμο είναι δουλειά των Πικέρων και είναι εξίσου πεντανόστιμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου