Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ανεβατά καλιτσούνια ατομικά




Δεν υπάρχει φούρνος εδώ στην Κρήτη που να μην βγάζει κάθε πρωί αυτά
τα πεντανόστιμα αφράτα μοσχομυριστά  καλιτσούνια σε ατομικό μέγεθος.
Υλικά για το ζυμάρι
  • 1 κούπα χλιαρό γάλα
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1κ.γ μπέικη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και ½ ακόμα
  • 2/3 της κούπας ζάχαρη
  • 2/3 της κούπας  κανελόζουμο (νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει 1 ξυλαράκι κανέλα)
  • 1 γεμάτο κ.γ. μαχλέπι
  • 1/3 κ.γ μαστίχα
  • 2 βανίλιες, 1 σφηνάκι λικέρ λεμόνι
  • 800-850  γ.μ. αλεύρι περίπου
Υλικά για τη μυζήθρα
  • 1 κιλό μυζήθρα
  • 2/3 της κούπας ζάχαρη
  • 3 βανίλιες
  • 1 αυγό
Σε μια λεκάνη ετοιμάζουμε τη μυζήθρα ανακατεύοντας τη με τη ζάχαρη το αυγό και τις βανίλιες.


.Κάνουμε το προζύμι ανακατεύοντας
σε μπολ το χλιαρό γάλα τη μαγιά 
1 κ.γ.ζάχαρη και 2/3 της κούπας αλεύρι. 
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει
(εγώ το βάζω στο φούρνο στους 50 βαθμούς)


Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι
τη ζάχαρη το κανελόζουμο  τα μυρωδικά μας
(μαχλέπι ,μαστίχα, βανίλιες) το λικέρ και το μπέηκι. 
Όταν φουσκώσει το προζύμι, ενώνουμε τα 2 μείγματα.
Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το αλεύρι μας σιγά, μέχρι
να επιτύχουμε μια μαλακή ζύμη
Ισως να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι
Τέλος βάζουμε το ½ το φλιτζανάκι το λάδι
και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί. 

Σκεπάζουμε με πετσέτα 
και περιμένουμε να φουσκώσει.









Αφού φουσκώσει το ζυμάρι
ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο τραπέζι
και στα χέρια μας
γαι να μην κολλάει η ζύμη
τη χωρίζουμε σε μπάλες
και με τον πλάστη ανοίγουμε
στενόμακρους  κύκλους.

Βάζουμε μια λωρίδα μυζήθρα 
και  κλείνουμε πάνω κάτω και πλάγια 
όπως τη φωτογραφία
Βάζουμε τα καλιτσούνια στο ταψί
σκεπάζουμε με πετσέτα 
και  όταν  φουσκώσουν 




αλείφουμε με αυγό πασπαλίζουμε
με κανέλα και ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους
160 βαθμούς  για 25-30 λεπτά 
μέχρι να ροδίσουν 



 και ορίστε το αποτέλεσμα!

6 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα συνταγή, πολύ πρωτότυπο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραία και χορταστικη.Μπράβο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή σου μέρα Ειρήνη!
    Εύχομαι από καρδιάς Καλό Πάσχα! υγεία και χαρά στην οικογένειά σου!
    Θα ήθελα τη γνώμη σου, αν μπορώ να καταψύξω, ψημένα ή άψητα τα παραπάνω καταπληκτικά σου καλιτσούνια.
    Σ΄ευχαριστώ πολύ για τη χρησιμότητα που μου έχουν προσφέρει οι αναρτήσεις σου, σε συγχαίρω για το εξαιρετικό blog σου!
    Να' σαι καλά!

    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό Πάσχα και σε σένα με υγεία και χαρά για όλους τους ανθρώπους που αγαπάς. Τώρα για τα ανεβατά καλιτσούνια, για να είμαι ειλικρινής άψητα δεν έχω καταψύξει. Ψημένα όμως αν τα παγώσεις σε λαδόκολλα απλωμένα χωρίς να τα ακουμπήσει πάγος. Μετά που θα παγώσουν μπορείς να τα βάλεις σε σακουλάκια και να τα έχεις στην κατάψυξη. Έπειτα όταν θέλεις, βγάζεις όσα θέλεις, τα αφήνεις πάνω σε πετσέτα και ξεπαγώνουν, και είναι μια χαρά.Και πάλι καλό και ευτυχισμένο Πάσχα για εσένα και την οικογένειά σου!!!!

      Διαγραφή
    2. Ειρήνη, σ΄ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου!
      Να είσαι πάντα καλά!

      Καλή Ανάσταση!
      Καλό Πάσχα!

      Υγεία, αγάπη και χαρά στην οικογένειά σου!

      Μαρία

      Διαγραφή
  4. Ειρήνη Τ.6/3/18 από Κρήτη Εξαιρετική συνταγή .Καταψυχονται και αψητα . Χρειάζονται περίπου δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγωσουν και να φουσκώσουν.Ετσι έχουμε φρεσκοψημενα όποτε θελουμε.Καλο Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή