τα πεντανόστιμα αφράτα
μοσχομυριστά καλιτσούνια σε ατομικό
μέγεθος.
Υλικά για το
ζυμάρι
- 1 κούπα χλιαρό γάλα
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1κ.γ μπέικη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και ½ ακόμα
- 2/3 της κούπας ζάχαρη
- 2/3 της κούπας κανελόζουμο (νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει 1 ξυλαράκι κανέλα)
- 1 γεμάτο κ.γ. μαχλέπι
- 1/3 κ.γ μαστίχα
- 2 βανίλιες, 1 σφηνάκι λικέρ λεμόνι
- 800-850 γ.μ. αλεύρι περίπου
Υλικά για τη
μυζήθρα
- 1 κιλό μυζήθρα
- 2/3 της κούπας ζάχαρη
- 3 βανίλιες
- 1 αυγό
Σε μια λεκάνη ετοιμάζουμε τη μυζήθρα ανακατεύοντας τη με τη ζάχαρη το αυγό και τις βανίλιες.
.Κάνουμε το προζύμι ανακατεύοντας
σε μπολ το χλιαρό γάλα τη μαγιά
1 κ.γ.ζάχαρη και 2/3 της κούπας αλεύρι.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει
(εγώ το βάζω στο φούρνο στους 50 βαθμούς)
(μαχλέπι ,μαστίχα, βανίλιες) το λικέρ και το μπέηκι.
Όταν φουσκώσει το προζύμι, ενώνουμε τα 2 μείγματα.
Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το αλεύρι μας σιγά, μέχρι
να επιτύχουμε μια μαλακή ζύμη
Ισως να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι
να επιτύχουμε μια μαλακή ζύμη
Ισως να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι
Τέλος
βάζουμε το ½ το φλιτζανάκι το λάδι
και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί.
Σκεπάζουμε με πετσέτα
και περιμένουμε να φουσκώσει.
και με τον πλάστη ανοίγουμε
Βάζουμε τα καλιτσούνια στο ταψί
και όταν φουσκώσουν
αλείφουμε με αυγό πασπαλίζουμε
με κανέλα και ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους
160 βαθμούς για 25-30 λεπτά
μέχρι να ροδίσουν
και ορίστε το αποτέλεσμα!
Ενδιαφέρουσα συνταγή, πολύ πρωτότυπο ...
ΑπάντησηΔιαγραφήωραία και χορταστικη.Μπράβο σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα Ειρήνη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι από καρδιάς Καλό Πάσχα! υγεία και χαρά στην οικογένειά σου!
Θα ήθελα τη γνώμη σου, αν μπορώ να καταψύξω, ψημένα ή άψητα τα παραπάνω καταπληκτικά σου καλιτσούνια.
Σ΄ευχαριστώ πολύ για τη χρησιμότητα που μου έχουν προσφέρει οι αναρτήσεις σου, σε συγχαίρω για το εξαιρετικό blog σου!
Να' σαι καλά!
Μαρία
Καλό Πάσχα και σε σένα με υγεία και χαρά για όλους τους ανθρώπους που αγαπάς. Τώρα για τα ανεβατά καλιτσούνια, για να είμαι ειλικρινής άψητα δεν έχω καταψύξει. Ψημένα όμως αν τα παγώσεις σε λαδόκολλα απλωμένα χωρίς να τα ακουμπήσει πάγος. Μετά που θα παγώσουν μπορείς να τα βάλεις σε σακουλάκια και να τα έχεις στην κατάψυξη. Έπειτα όταν θέλεις, βγάζεις όσα θέλεις, τα αφήνεις πάνω σε πετσέτα και ξεπαγώνουν, και είναι μια χαρά.Και πάλι καλό και ευτυχισμένο Πάσχα για εσένα και την οικογένειά σου!!!!
ΔιαγραφήΕιρήνη, σ΄ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου!
ΔιαγραφήΝα είσαι πάντα καλά!
Καλή Ανάσταση!
Καλό Πάσχα!
Υγεία, αγάπη και χαρά στην οικογένειά σου!
Μαρία
Ειρήνη Τ.6/3/18 από Κρήτη Εξαιρετική συνταγή .Καταψυχονται και αψητα . Χρειάζονται περίπου δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να ξεπαγωσουν και να φουσκώσουν.Ετσι έχουμε φρεσκοψημενα όποτε θελουμε.Καλο Πάσχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή