Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Ψωμάκι ολικής σπιτικό φρέσκο φρέσκο!!!!!



 Υπέροχο σπιτικό ψωμάκι ολικής για σήμερα φίλες-οι μου.
Φτιάξτε το να μοσχομυρίσει το σπίτι σας σπιτικό ψωμί
Τραγανό τραγανό και πεντανόστιμο.
Τα υλικά απλά, και η ζέστη μας βοηθάει, να γίνει αρκετά γρήγορα.
Θα ξετρελαθούν στην οικογένειά σας αλλά και όσοι το δοκιμάσουν!

Υλικά
Για το προζύμι
2 κούπες χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
αλεύρι 1 κούπα περίπου

Για τη ζύμη 1 κούπα αλεύρι ολικής+2 κούπες αλεύρι άσπρο
1 σφηνάκι λάδι, αλάτι και μισή περίπου κούπα χλιαρό νερό ( θα δείτε στ
ο ζύμωμα πόσο θα χρειαστείτε)





Για το προζύμι μας.



 Ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά, και το αλεύρι, μέχρι να ενωθούν.
Αφήνουμε το προζύμι μας να φουσκώσει όπως στη φωτογραφία





 Για να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε άλλο μπολ όπως εγώ εδώ φροντίστε το μπολ που θα κάνετε το προζύμι σας να είναι αρκετά μεγάλο.
Συνεχίζουμε λοιπόν.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι ανακατεμένο μέσα του, το λάδι, και ζυμώνουμε προσθέτοντας τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
Εμένα χρειάστηκε μισή κούπα επιπλέον.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει. Όπως εδώ.


 Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και πλάθουμε το ψωμάκι μας.
Το σκεπάζουμε κι αυτό  για να φουσκώσει.
Βάζουμε μια γάστρα στο φούρνο με το καπάκι στους 220 βαθμούς να ζεσταθεί πολύ καλά μέχρι να είναι έτοιμο το ψωμί μας για το φούρνο.
Όταν έχει φουσκώσει, με μεγάλη προσοχή βγάζουμε την γάστρα από το φούρνο γιατί καίει, βάζουμε το ψωμάκι μας, αν θέλουμε το χαράζουμε με ένα μαχαίρι, κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά.

Όταν περάσουν τα 20 λεπτά αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10-15 λεπτά ακόμη, εξαρτάται πόσο ξεροψημένο το θέλουμε.
 Έτοιμο όπως βλέπετε
 τραγανό μοσχομυριστό
και πεντανόστιμο πιστέψτε με.
Τέλος το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει και είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου