Γουρουνόπουλο ψητό και κολοκυθάκια χαραχτά με σκορδο και πατάτες!


Το σημερινό φαγητό και οι φωτογραφίες είναι από το σπίτι καλή φίλης στα Χανιά
Γουρουνόπουλο με το δέρμα στο φούρνο, απλό αλλά ... πεντανόστιμο.



Κολοκυθάκια χαραγμένα και γεμισμένα με λεπτά κομμάτια σκόρδου, και πατατούλες στο φούρνο.
Απλό, απλούστερο δεν γίνεται, αλλά πιστέψτε με, είναι λουκουμάκι φαγητό.
Τα υλικά όπως θα δείτε πολύ λίγα, η Κρητική παραδοσιακή κουζίνα είναι λιτή.
Δεν χρησιμοποιούμε εκατό υλικά για κάθε συνταγή.
Είπαμε οι προγονοί μας δημιουργούσαν με το <<τίποτα>> ή έστω με ελάχιστα πράγματα
το καθημερινό τους φαγητό, για να θρέψουν τις οικογένειές τους.
Οι φωτογραφίες είναι από τη κουζίνα την ώρα του σερβιρίσματος.
Πάμε να τα φτιάξουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της πολύ καλής μας φίλης κυρίας Κατερίνας..

Υλικά

  • 1 1/2-2 κιλά γουρουνόπουλο με το δέρμα (θα πείτε στον κρεοπώλη σας να το κόψει σε μερίδες) αλάτι, και λίγο πιπέρι


Για τα κολοκυθάκια με τις πατάτες

  • 1 1/2 κιλό μέτρια κολοκυθάκια
  • 1 1/2 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες, αλάτι, πιπέρι θυμάρι ρίγανη και 2/3 της κούπας λάδι



Τώρα για το κρέας, που πραγματικά ήταν λουκούμι, έλιωνε στην κυριολεξία στο στόμα.
Πλένουμε, αλατίζουμε, και πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι το κρέας.
Βάζουμε σε ταψί το γουρουνόπουλο, με το δέρμα στο κάτω μέρος, (εδώ βλέπετε τα παλιά αλουμινένια ταψιά, που κάνουν τα καλύτερα ψητά και τις πιο νόστιμες πίτες, γλυκιές και αλμυρές).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις,
στους 200 βαθμούς, για 50-60 λεπτά περίπου από την μια πλευρά,
μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ροδίσει.
Έπειτα, το γυρίζουμε προσεκτικά από την άλλη πλευρά, και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι  να ροδίσει το δέρμα του γουρουνιού.
Σε αυτό το σημείο, όταν πάρει το επιθυμητό χρώμα, αλλά και την υφή που θέλουμε
(άλλοι προτιμούν να είναι τραγανό , και άλλοι όχι το δέρμα του γουρουνιού) κλείνουμε το φούρνο και το κρέας μας είναι έτοιμο.
Αυτό ήταν.
Το μόνο που χρειάζεται  είναι ο χρόνος να ψηθεί, ο χρόνος προετοιμασίας είναι ελάχιστος.

Τώρα για τα κολοκυθάκια με το σκόρδο και τις πατάτες.
Πλένουμε, κόβουμε τις άκριες από τα κολοκύθια, τα χαράζουμε σε 2-3 μέρη και βάζουμε 1 λεπτό κομμάτι σκόρδου σε κάθε χαραγματιά
Καθαρίζουμε, πλένουμε, κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες, τα βάζουμε στο ταψί.
Αλατίζουμε, ρίχνουμε θυμάρι, ρίγανη, ανακατεύουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και 1 κούπα νερό.
Ψήνουμε πάλι στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς, για 45-50 λεπτά, μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα.
Προσέχουμε κατά τη διάρκεια ψησίματος, αν έχουν τραβήξει τα υγρά τους, και δεν έχουν ψηθεί συμπληρώνουμε νερό.


Εδώ είναι έτοιμα όπως βλέπετε ροδισμένα όσο πρέπει, και ψημένα ταυτόχρονα.
Συγνώμη για τις φωτογραφίες είναι από κινητό, και όπως βλέπεται έχει ήδη σερβιριστεί η πρώτη μερίδα.

 Στο σερβίρισμα όπως βλέπουμε βάζουμε το κρέας και γύρω του πατάτες και κολοκυθάκια.
Μιλάμε για έναν απίθανο συνδιασμό αρωμάτων και γεύσεων έτσι απλά λιτά και..νόστιμα!

Σχόλια