Πανεύκολο τετραπλό τραγανό, φύλλο για πίτες !!!!!



Πραγματικά υπέροχο- σπιτικό -πανεύκολο και σούπερ τραγανό φύλλο για όλες μας τις πίτες.
Είναι τόσο εύκολο, που θα σας "λύσει" τα χέρια, κάθε φορά που θα θέλετε να φτιάξετε μια πίτα
Κάθε φύλο αποτελείται από 4 φύλλα που ανοίγονται όμως σε ένα. Για να το καταλάβετε ας πάμε να το φτιάξουμε!

Υλικά
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. σ. ξύδι
3 κ.σ. λάδι, αλάτι και νερό όσο πάρει, έτσι ώστε να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι



 Κάνουμε το ζυμάρι μας το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.
Έπειτα το χωρίζουμε σε 2 μπάλες.
Μια μεγαλύτερη για το κάτω μέρος του ταψιού, και μια μικρότερη για το πάνω.



Παίρνουμε την μεγάλη μπάλα ζύμης, και τη χωρίζουμε σε 4 όπως στη φωτογραφία.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε την 1η μπάλα με ένα μικρό ξυλικάκι σε μικρό στρογγυλό φύλλο,  (όσο μπορούμε, δεν είναι ανάγκη να είναι ολοστρόγγυλο).
Την αλευρώνουμε πολύ καλά από πάνω,
ανοίγουμε τη 2η μπάλα, και την βάζουμε επάνω της.
Την αλευρώνουμε κι αυτή πολύ καλά ανοίγουμε την επόμενη
 και την βάζουμε επάνω της, το ίδιο κάνουμε και με την τελευταία.
Έτσι όπως βλέπετε έχουμε 4 μικρά φύλλα το ένα επάνω στο άλλο με πολύ αλεύρι αναμεσά τους.

Παίρνουμε και τις άλλες μπάλες και κάνουμε το ίδιο για το φύλλο που θα βάλουμε στο πάνω μέρος του ταψιού.
έτσι έχουμε να ανοίξουμε πλέον 2  τετραπλά φύλα.
ένα μεγαλύτερο κι ένα μικρότερο.


Αλευρώνουμε πολύ καλά την επιφάνεια εργασίας,
βάζουμε επάνω το μεγαλύτερο από τα τετραπλά φύλλα, το αλευρώνουμε από επάνω, και πολύ εύκολα το ανοίγουμε  με το ξυλίκη.
Σας έχω μεγαλώσει τη φωτογραφία για να δείτε ότι ανοίγουν ταυτόχρονα όλα τα φύλλα που έχουμε βάλει μαζί πάρα πολύ εύκολα.

Αφού ανοίξουμε το φύλλο στο μέγεθος του ταψιού μας, ( βλέπετε πόσο λεπτό και φίνο έγινε)  λαδώνουμε το ταψί το απλώνουμε επάνω
Βάζουμε τη γέμιση που ετοιμάσαμε (στην προκειμένη περίπτωση κοτόπιτα η συνταγή στο επόμενο post)

Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο με τον ίδιο τρόπο,

Σκεπάζουμε τη γέμιση, λαδώνουμε πολύ καλά επάνω, κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί, τα γυρίζουμε στο επάνω φύλλο και τα λαδώνουμε κι αυτά.






Τέλος χαράζουμε σε κομμάτια πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε.Σας την έχω ψημένη για να δείτε το τραγανο-τραγανό φύλλο που ετοιμάσαμε!
















Σχόλια

  1. Αυτή την τεχνική δοκιμάστε την και με 6 ακόμη και 7 φύλλα. Δείτε εδώ: http://www.cretangastronomy.gr/2016/05/%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%bf%cf%85%cf%81%cf%84%ce%b9%ce%bf%cf%8d-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%bf-%cf%84%cf%81/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!!! Συγνώμη που δεν κατάλαβα...Όταν ανοίγουμε το τετραπλό φύλλο, το βάζουμε έτσι όπως είναι στο ταψί, χωρίς να λαδώσουμε ενδιάμεσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω αντι για αλευρι βαζω βουτυρο η ρλαιολαδο αναμεσα στα πιταρακια. Ψυγειο μεχρι να γινει η αλλη τουρτιτσα φυλλων, ανοιγεις την πρωτη παγωμενη κ μετα την αλλη που εχρει ηδη παγωσει εν τω μεταξυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις