Κρητικό σφουγγάτο με απάκι!!!

Και μια που βρισκόμαστε ακόμα στο κλίμα το εορταστικό, των Άγιων ημερών που μόλις πέρασαν, σήμερα ανήμερα του Άη-Γιαννιού το κλασικό Κρητικό απακι σφουγγάτο, μια λιχουδιά αξεπέραστη εδώ στην Κρήτη.
 Όπως  σε όλες τις καθαρά Κρητικές συνταγές τα υλικά μας είναι πολύ λίγα, η νοστιμιά πολύ μεγάλη!



Υλικά
 απάκι (μισό κιλό και λίγο παραπάνω αν θέλετε)  λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
4 αυγά χτυπημένα, και αλάτι


Αυτό είναι λοιπόν το απάκι μας
Κομμάτια από καθαρό χοιρινό κρέας, που έχουμε βάλει στα μυρωδικά, στο αλάτι,  και στο ξύδι για 24 ώρες.
Έπειτα τα καπνίζουμε μέχρι να πάρουν αυτό το χρώμα του καπνιστού κρέατος και στην ουσία είναι ψημένο κρέας, έχει <<ψηθεί>> 24 ώρες στο ξύδι και στα μυρωδικά με το αλάτι και στην συνέχεια <<ψήνεται>> πάλι με τον καπνό.
Δεν ξεχνάμε ν΄αναφέρουμε ότι για να έχει και την απαραίτητη μυρωδιά, το συγκεκριμένο κρέας
και να ξεχωρίζει,  πρέπει στη φωτιά που το καπνίζουμε να βάζουμε και λίγη φασκομηλιά.



 Εδώ λοιπόν έτοιμα τ΄απάκια μας.
Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ,βάζουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι,
και ψήνουμε 2-3 λεπτά από κάθε μεριά. Δεν χρειάζεται περισσότερο.
Ρίχνουμε μέσα τα χτυπημένα αυγά, ψήνουμε 3-4 λεπτά από τη μια  πλευρά,
γυρίζουμε και  συνεχίζουμε το ψήσιμο  3-4 λεπτά κι  από την άλλη πλευρά.
Όπως βλέπετε, έτοιμο το σφουγγάτο με τα απάκια.
Πεντανόστιμο και πανεύκολο.
Επειδή συνήθως το κρέας έχει αρκετό αλάτι, δεν βάζω στ΄αυγά, ή βάζω λίγο.
Αν καταλαβαίνετε ότι το απάκι σας δεν έχει αρκετό αλάτι,  αλατίστε κανονικά τα αυγά.
Δοκιμάστε το, είναι πάρα πολύ νόστιμο και πολύ εύκολο.
Πρέπει να σας πω ακόμη, ότι τρώγεται σκέτο , κομμένο σε λεπτές φέτες σε αντικολλητικό τηγάνι, με το ίδιο τρόπο 2-3 λεπτά τηγάνισμα από κάθε πλευρά.
Είναι πολύ πιο νόστιμο  (για την ακρίβεια κατά την γνώμη μου, δεν συγκρίνεται καν) από το μπέικον.

Σχόλια