Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και πατάτες γιαχνί με άγρια χόρτα

Μεγάλη Δευτέρα σήμερα λοιπόν , μπήκαμε στην Μεγάλη Εβδομάδα, την εβδομάδα των παθών του Κυρίου μας.
Ημέρες προσευχής, νηστείας, και θρησκευτικής κατάνυξις.
Νηστίσιμο φαγητό λοιπόν σήμερα, πολύ απλό, εύκολο, χωριάτικο, καθαρά παραδοσιακό. Από αυτά τα λιτά αριστουργήματα της Κρητικής διατροφής, που έτρεφαν για αιώνες τους προγόνους μας..
Μια καλή λοιπόν Μεγάλη εβδομάδα για όλους τους Χριστιανούς, με υγεία, προσευχή, και γαλήνη.
Υλικά
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες, πλυμένες, και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
1 κιλό άγρια χόρτα, καθαρισμένα, και πολύ καλά πλυμένα, και κομμένα σε χοντρά κομμάτια.
3 ώριμες τριμμένες ντομάτες, και 1 γεμάτη κ.σ. ντοματοπελτέ, διαλυμένη μέσα τους
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 2/3 της κούπας λάδι, αλάτι

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια αλλιώς θα <<χαθούν>> μέσα στο φαγητό.


Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι με το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε μέχρι να γίνει διάφανο αλλά προσοχή να μην καεί.
Προσθέτουμε τις πατάτες ανακατεύουμε, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 3-4 λεπτά .

Προσθέτουμε τα χόρτα και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα σε χαμηλή φωτιά.

Όταν κατεβάσουν τα χόρτα τα ζουμάκια τους προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον τοματοπελτέ.
Ανακατεύουμε, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά μέχρι να ψηθούν οι πατάτες.Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι και όταν έχουν μαλακώσει το φαγητό όπως βλέπετε είναι έτοιμο.

Δοκιμάστε το, και θα με θυμηθείτε.
Ένα από τα πιο υγιεινά πιάτα γεμάτο βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Απλό- νόστιμο- υγιεινό.
Στο χωριό μου μαγειρεύεται πολύ συχνά, όσο υπάρχουν άγρια-τσιγαριστά όπως λέμε εμείς, χόρτα ,και είναι πολύ αγαπητό απ΄όλους.


Σχόλια