Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Follow Us

Το λέει και τ΄ονομά τους. Μελομακάρονα με ρακόμελο λοιπόν, απίστευτα αρωματικά, και τέλεια μελωμένα. Τα τελευταία για τη φετινή Χρο...

Απίθανα ρακομελομακάρονα!

Δεκεμβρίου 30, 2014 Κρητικά Τραπεζώματα 5 Comments


Το λέει και τ΄ονομά τους.
Μελομακάρονα με ρακόμελο λοιπόν, απίστευτα αρωματικά, και τέλεια μελωμένα.
Τα τελευταία για τη φετινή Χρονιά, όσοι θέλουν προλαβαίνουν να τα φτιάξουν, και είναι πραγματικά φανταστικά.
Υλικά
  • 3 νεροπότηρα λάδι
  • 2/3 του νεροπότηρου χυμό πορτοκαλιού
  • 2/3 φλιτζάνι του καφέ ρακόμελο
  • 1 κοφτό κ. γ. κανέλα
  • ξίσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 μπέικιν
  • 1 κ.γ σόδα
  • 1/2 νεροπότηρο ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι( θα δείτε στο ζύμωμα πόσο θα χρειαστεί πρέπει να ζυμώσουμε μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια).

Για το σιρόπι
  • 1 μεγάλη κούπα μέλι, 1 κούπα ζάχαρη και 1 κούπα νερό
  • 1 κούπα αλεσμένο καρύδι και 2 κούπες καρβουντισμένο και αλεσμένο σουσάμι για το πασπάλισμα στο τέλος.
Αλέθουμε στο μούλτι το καρύδι και το σουσάμι αφού το καβουρντίσουμε πρώτα. 

Ανακατεύουμε το λάδι τη ζάχαρη την κανέλα και το μπέικιν.



Έπειτα το ξίσμα πορτοκαλιού , το χυμό με το κουταλάκι τη σόδα διαλυμένη μέσα του, και το ρακόμελο.

Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια.

 Κάνουμε τα μελομακάρονα τα πιέζουμε στον τρίφτη της ξίστρας να κάνουν το σχέδιο έτσι ώστε να μείνει επάνω το καρύδι με το σουσάμι.
Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις.
Τώρα φτιάχνουμε το σιρόπι μας.
 Βάζουμε να βράσουν η ζάχαρη το μέλι και το νερό.
Αφήνουμε το σιρόπι μας να βράσει για 3 λεπτά, ξαφρίζουμε, και χαμηλώνουμε τη φωτιά, να βράζει πολύ πολύ σιγά το σιρόπι.
Βουτάμε μέσα τα κρύα μελομακάρονα για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.


Τέλος τοποθετούμε σε πιατέλα σε στρώσεις και πασπαλίζουμε με καρύδι και σουσάμι.

Εδώ βλέπετε ότι απέμεινε από την πιατέλα γιατί τα τσακίσανε κυριολεκτικά.
Είναι πολύ γευστικά αρωματικά και μελωμένα μέχρι μέσα.
Φτιάξτε τα και θα με θυμηθείτε.


5 σχόλια:

  1. Δηλαδή αν βάλουμε ρακή και μέλι χωριστά όπως έχουν σχεδόν όλες οι υπόλοιπες κρητικές συνταγές, δεν είναι το ίδιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oχι δεν είναι το ίδιο το ίδιο είναι να βάλεις αντι για πχ. λικέρ ρόδι χυμό ροδιού ζάχαρη και ρακί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χρονια πολλα και καλη χρονια.τι ειναι το ρακομελο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και Χρόνια Πολλά. Λοιπόν το ρακόμελο είναι ρακί την οποία βράζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά με μέλι γαρίφαλο και κανέλα.

      Διαγραφή
  4. Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά. Ο ανώνυμος έχει δίκιο. Σε όσες συνταγές τα μελομακάρονα έχουν μέλι με ρακή, διαλύουμε συνήθως το μέλι στη ρακή για ευκολία. Είναι το ίδιο με το ρακόμελο.
    Τα λικέρ δεν είναι ίδια περίπτωση. Για να γίνει λικέρ το μείγμα νερό, ζάχαρη και φρούτο προηγείται ζύμωση πολλών ημερών. Δεν είναι λοιπόν το ίδιο με το ρακόμελο.
    Πάντως η συνταγή δείχνει πολύ καλή, όπως και αν τα πείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή