Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Follow Us

Πραγματικά τρομερά εύκολα και ένα ζυμαράκι που γίνεται στο πι και φί και είναι τόσο αφράτο τόσο φίνο. Η μοναδική δυσκολία που ίσως αντ...

Πανεύκολα καλιτσούνια-λυχναράκια στιγμής με απίθανη-φίνα ζύμη!

Νοεμβρίου 16, 2014 Κρητικά Τραπεζώματα 1 Comments

Πραγματικά τρομερά εύκολα και ένα ζυμαράκι που γίνεται στο πι και φί και είναι τόσο αφράτο τόσο φίνο.
Η μοναδική δυσκολία που ίσως αντιμετωπίσετε είναι το τσίμπημα που κάνουμε για να σχηματιστούν τα λυχναράκια.

Υλικά

  • 2/3 της κούπας λάδι
  • 2/3 της κούπας ζάχαρη
  • 2/3 της κούπας γάλα
  • 3 κοφτά κ.γ. μπέικιν
  • 3 βανίλιες
  • 1 ολόκληρο αυγό και 1 κρόκο 
  • το χυμό 1/2 μέτριου λεμονιού, και 1/2 κοφτό κ.γ. σόδα το οποίο θα διαλύσουμε μέσα του
  • αλεύρι περίπου 2/3 του πακέτου ( για όλες τις χρήσεις) θα δείτε μέχρι να έχετε ένα μαλακό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια σας


Για την μυζήθρα

  • 1250 γρμ. φρέσκια μυζήθρα
  • 2/3 της κούπας ζάχαρη
  • 1 ολόκληρο αυγό 
  • 2 βανίλιες  
  • 2 αυγά για το άλειμμα των καλιτσουνιών, και κανέλα για να τα πασπαλίσουμε 

Σ ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τη μυζήθρα με τη ζάχαρη το αυγό τις βανίλιες


Ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη καλά , έπειτα το γάλα τις βανίλιες το αυγό και τον κρόκο και το χυμό του λεμονιού με τη σόδα διαλειμένη μέσα του.
Τέλος βάζουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και πλάθω τη ζύμη σε στενόμακρα κορδόνια.
Με τον πλάστη τα φαρδαίνω και τα λεπτένω, και με μια κούπα κόβω στρογγυλά κομμάτια.
'Οπως στην φωτογραφία.
Τα απλώνω σε μια πετσέτα για να μην κολλήσουν και βάζω στο κέντρο τους μαι κουταλιά από το μείγμα της μυζήθρας.
Τέλος τσιμπάω γύρω γύρω τη ζύμη μέχρι να σχηματιστεί το λυχναράκι.
Τα βάζω σε ταψί με λαδόκολλα , τα αλείφω με αυγό και τα πασπαλίζω με κανέλα.
Ψήνω στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Και έτοιμα λαχταριστά τα πιο <<τρυφερά>>  καλιτσούνια στιγμής που έχετε δοκιμάσει.
Το πρώτο ταψί φαγώθηκε στο λεπτό από μικρούς- μεγάλους.
Αφού κρυώσουν τα αποθηκεύουμε σε τάπερ μέχρι να τα καταναλώσουμε, κάτι που πιστέψτε με θα γίνει πολύ γρήγορα!!
Αυτά τα καλιτσούνια δεν θα σας δυσκολέψουν καθόλου.
Είναι τόσο εύκολη και εύπλαστη η ζύμη τους, που δεν θα συναντήσετε δυσκολία, να  τα φτιάξετε.
Και είναι πάρα μα πάρα πολύ τρυφερά και νόστιμα!!

1 σχόλιο: