Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

ΤΑ ΠΙΟ ΑΦΡΑΤΑ ΑΝΕΒΑΤΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ


Ορίστε λοιπόν και τα φετινά σούπερ αφράτα ανεβατά καλιτσούνια, με λίγα απλά υλικά.
Πολύ εύκολα, και πολύ υγιεινά όπως θα δείτε.
Και από γεύση μακάρι να μπορούσατε να δοκιμάσετε.
Είναι αφρός (έτσι λέμε όταν κάτι είναι πάρα πολύ αφράτο).
Το ίδιο φουσκωτά και αφράτα έγιναν και τα τσουρέκια- Λαμπρόψωμα μας.
Ελπίζω να προλάβω να τα ανεβάσω
Υλικά
για το προζύμι

  • 1 κούπα χλιαρό γάλα, 1 κ.σ ζάχαρη και 1 φακελάκι ξερή μαγιά +1 κ.γ.
  • 2/3 της κούπας αλεύρι


Για τη ζύμη

  • 1/2 της κούπα λάδι και 1/3 της κούπας για το τέλος
  • 2/3 της κούπας ζάχαρη
  • 2 αυγά, 1 κ.γ. μαχλέπι, 1/3 κ.γ. μαστίχα, 1 φακελάκι βανίλια
  • 1 μεγάλο ποτήρι χλιαρό γάλα (θα χρησιμοποιήσουμε όσο χρειαστεί)
  • Αλεύρι 900 γρμ. (εγώ χρησιμοποιώ για όλες τις χρήσεις)


Για την μυζήθρα

  • 1 κιλό φρέσκια μυζήθρα, 
  • 1/2 κούπα ζάχαρη  και 2 καλά γεμάτες κ.σ. ζάχαρη ακόμη
  • 1 αυγό, 3κ.σ. σιμιγδάλι
  • 2 βανίλιες
  • 1 αυγό για να τα αλείψουμε, και κανέλα για να τα πασαπαλίσουμε






Ζυμώνουμε τη μυζήθρα τη ζάχαρη τις βανίλιες και το αυγό, και το σιμιγδάλι καλά, να ενωθούν.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα υλικά για το προζύμι και το αφήνουμε να φουσκώσει.



Σε μια άλλη λεκάνη, ανακατεύουμε, τη ζάχαρη, το λάδι, τα αυγά, και το μαχλέπι με τη βανίλια και τη μαστίχα, και και τα βάζουμε στο προζύμι.
Ανακατεύουμε, βάζουμε το αλεύρι, και ζυμώνουμε, ρίχνοντας σιγά σιγά το χλιαρό γάλα, μέχρι να κάνουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι. ίσως χρειαστεί όλο το γάλα ίσως όχι. Θα δείτε ζυμώνοντας.
Τέλος, ρίχνουμε και το 1/3 της κούπας το λάδι, και διπλώνουμε τη ζύμη, μέχρι να το απορροφήσει όλο.
Αφήνουμε σκεπασμένο το ζυμάρι σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Κάνουμε μπαλάκια με τη ζύμη, και με ένα μικρό ξυλικάκι ανοίγουμε μικρούς κύκλους
Βάζουμε στη μέση μια σειρά μυζήθρα και κλείνουμε σε φάκελο.
Δηλαδή διπλώνουμε τη ζύμη δεξιά αριστερά και πάνω κάτω.
 Έτοιμο το καλιτσούνι μας.
Βάζουμε τα καλιτσούνια σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
Περιμένουμε να φουσκώσουν, και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.
Και είναι έτοιμα
 φουσκωτά, αφράτα, μοσχομυριστά, τα ανεβατά μας καλιτσούνια.
 Φτιάξτε τα  σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα.  Ειδικά εσείς που σας αρέσουν τα ανεβατά. Εμείς εδώ <<τρελαινόμαστε>> όλοι για τα συγκεκριμένα καλιτσούνια.

14 σχόλια:

  1. Ereini an d eise kritikia tote tha ksereis 1.oti anevata kalitsounia ginonte mono me pragmatiko prozymi 2. An theleis na dokimaseis pragmatika anevata kalitsounia tote pigene stin perioxi tis Sitias kai idietera sta xoria Tourloti kai Lastro, kai tote tha deis tin diafora. Vanilies maxlepia kai mastixes den einai gia kalitsounia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κρητικιά είμαι. Εμείς εδώ, αλλά και στο χωριό μου, τα ανεβατά τα κάνουμε με μαγιά. Με το προζύμι σαφώς θα είναι πιο νόστιμα πιο αφράτα και θα διατηρούνται φρέσκα για πολύ περισσότερο.Καλιτσούνια από την Τουρλωτή και το Λαστρο για να είμαι ειλικρινής δεν έχω φάει. Καλό είναι να χρησιμοποιείται το προζύμι αλλά θέλει πολύ χρόνο.
    Αλλά και στον Κρουσώνα και σε φιλικά σπίτια στο Ρέθυμνο με μαγιά τα κάνουν επείσης. Δεν ξέρω αν κι εσύ είσαι από Κρήτη αλλά πρέπει να ξέρεις ότι ακόμη και στο ίδιο χωριό θα βρεις να μαγειρεύεται με διαφορετικό τρόπο το ίδιο φαγητό. Πόσο μάλλον τα γλυκά. Ξαναλέω ότι το προζύμι είναι σαφώς καλύτερο αλλά τι να κάνουμε και η μαγιά κάνει την δουλειά της. Είναι όπως το ψωμι με το προζύμι που δεν μπορεί να συγκριθεί με το ψωμί της μαγιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Genima kai threma tis kritis eimai kai ego alla tin vlepo kathe xrono giati zo sto eksoteriko.Pantos vres tin syntagi apo ta meri pou sou eipa kai tote ta ksanaleme.Xaireta mou ton psiloriti.

      Διαγραφή
    2. Βρε κοπελιά γιαντα δεν μας την λες εσύ την συνταγή αφού σε λες από την Κρήτηγια τα νόστιμα καλιτσουνια απου κατεχεις και να μας την γράψεις μπρε και στα ελληνικά κι όχι στα γκρινκλις απόυ τα γραφής

      Διαγραφή
  3. κυρια Ειρηνη γεια σας, καλη χρονια! υπεροχο blog! να σασ ρωτησω θελω να κανω ανεβατα καλιτσουνια ποια απο ολεσ τις συνταγεσ μου προτεινετε εχετε 2-3 γιαυτο..δεν τα θελω πολυυυ ψωμενια.. μπορω να τους δωσω αλλο σχημα? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kάνε αυτήν την συνταγή είναι πάρα πολύ αφράτα χωρίς να είναι πολύ <> όπως λες. Αν και για να λέμε την αλήθεια ανεβατό καλιτσούνι που να μην έχει το ζυμαράκι του δεν υπάζχει απλα όταν τα κάνεις φρόντιζε να μην είναι παχουλό το ζυμάρι. Και ναι μπορείς να τα κάνεις τρίγωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα, την εχω κάνει την συνταγή και έγιναν πολύ νόστιμα και αφράτα. Το θέμα μου ήταν με τη γεμιση της μυζήθρας που δεν αναφέρετε πουθενά πόση ζάχαρη πρέπει να βάλουμε. Ειχα βάλει μια μικρή ποσότητα αλλά μάλλον ήθελε και άλλη. Μπορείτε να συμπληρώσετε με την ποσότητα της ζάχαρης που χρειάζεται η γέμιση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο κοπελιά το διόρθωσα, 1/2 και 2κ.σ. ζάχαρη

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο κοπελιά το διόρθωσα, 1/2 και 2κ.σ. ζάχαρη

      Διαγραφή
    3. 1/2 (τι εννοείτε κιλό; κούπα; τι;) και 2 κ.σ. ζάχαρης (για την μυζήθρα). Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    4. μισή κούπα ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας ακόμη

      Διαγραφή
  6. Ειρηνη Τ.6/3/18απο Κρήτη.Βαλτε στη μυζήθρα ξύσμα απο ένα λεμόνι θα τα απογειώσει!Καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σας!Πόση ωρα αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει???Ποση ώρα αφήνουμε τα καλτσουνια μεσα στο ταψί να φουσκώσουν???Ποση ωρα τα ψήνουμε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σας! Από περιέργεια ρωτάω,για πιο λόγο βάζουμε σιμιγδάλι στη μυζήθρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή