Γλυκό συκαλάκι


Γλυκό του κουταλιού υπέροχο

Υλικά:

  • 50 μικρά άγουρα σύκα (προσοχή χωρίς σποράκια μέσα)
  • 6 ποτήρια νερό
  • 2κιλά ζάχαρη
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 2 βανίλιες

Κόβουμε το κοτσάνι  από τα σύκα και το κάτω μέρος το καθαρίζουμε. Έπειτα τα βάζουμε σε νερό που βράζει και τα ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά (δεν τα θέλουμε ψημένα).τα βάζουμε να σουρώσουν  μετά τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη με νερό. Τα ζεματάμε άλλη μια φορά με τον ίδιο τρόπο τα σουρώνουμε και τα βάζουμε πάλι σε κρύο νερό.
Αφαιρούμε το νερό, τα τρυπάμε μια με δυο φορές με μια οδοντογλυφίδα  και μετά προσεκτικά τα πιέζουμε, χωρίς να τα σπάσουμε ή να τα χαλάσουμε, για να βγει το νερό. Τα απλώνουμε σε μια πετσέτα και ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σιρόπι: Βάζουμε την ζάχαρη με το νερό να βράσει για 10 λεπτά.

 Έπειτα  ρίχνουμε τα σύκα στο σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν για 8 λεπτά κουνώντας την κατσαρόλα για να γεμίσουν τα σύκα σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό ένα ολόκληρο βράδυ να σταθεί και να γυαλίσει. Την επόμενη μέρα βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι ρίχνοντας τις βανίλιες και τον χυμό του λεμονιού στο τέλος.
 Για να βεβαιωθούμε ότι  το σιρόπι μας πέτυχε, βάζουμε στην κατάψυξη ένα πιατάκι για λίγη ώρα και μετά ρίχνουμε με ένα κουταλάκι λίγο σιρόπι στο πιατάκι αυτό θα κρυώσει στο παγωμένο πιατάκι και θα δούμε αν  η πυκνότητα του σιροπιού είναι αυτή που θέλουμε!

Ορισμένοι βάζουν το σύκο σε γαλαζόπετρα, εγώ δεν το έκανα και το γλυκό μου μια χαρά επιτυχημένο. Αν εσείς θέλετε στο τελευταίο ξέβγαλμα με το παγωμένο νερό βάλτε ένα μικρό κομμάτι γαλαζόπετρα και ξεπλύνετε πάρα πολύ καλά τα σύκα πριν τα βάλετε στο σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατη ανάρτηση

Και.... τσουρεκια τα αγαπημένα μικρών και μεγάλων!

Δοκιμασμένες συνταγές φίλες-οι για υπέροχα μαλακά αφράτα τρυφερά τσουρέκια!!! Τα αγαπημένα όλων μας. Γεμιστα με σταγόνες σοκολάτα ή οτι...