Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Τυροζούλια τ΄αγαπημένα μας!!!


Γεια σας φίλες-οι μου.
Θυμάστε την σπιτικιά μυζήθρα που είχαμε φτιάξει?
 Σας είχα υποσχεθεί σε επόμενη ανάρτηση να
φτιάξουμε το σπιτικό χωριάτικο τυροζούλι.
Με τον ίδιο τρόπο που το έφτιαχνε η γιαγιά μου,φτιάχνεται  ακόμη σε όλα τα σπίτια του χωριού μου,
και από του χωριανούς μου,  όπου κι αν βρίσκονται, αν, βέβαια έχουν την δυνατότητα να βρουν φρέσκο γάλα .
Αγαπημένο , πεντανόστιμο, εύκολο, παραδοσιακό, μέσα από τις παιδικές μου αναμνήσεις, από την παράδοσή μας όπως,  μεταφέρουμε καθετί από γενιά-σε γενιά.

Υλικά
 11 κιλά γάλα (εγώ χρησιμοποιώ κατσικίσιο)
2 1/2 κ.γ. ξινό διαλυμένο σε ποτήρι με νερό, αλάτι
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά για να μην μας τσουκνώσει.
Όταν αρχίσει να φουσκώνει,  κλείνουμε το μάτι, και  ρίχνουμε μέσα κυκλικά το ποτήρι το νερό με το ξινό.
Έπειτα με μια τρυπητή κουτάλα κουνάμε από την άκρη προς την μέση προσεχτικά το γάλα

γύρω γύρω,σε όλη την κατσαρόλα.

Στο σημείο αυτό το γάλα μας έχει κόψει δηλ. ξεχωρίζεται η μυζήθρα από το χουμά, τον ορό του γάλατος δηλ.
Με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε τη μυζήθρα και την βάζουμε
  στην μαδαριά, ή τουπί, ή όπως αλλιώς ονομάζεται σε κάθε μέρος.
 Αλατίζουμε και
 συνεχίζουμε να βάζουμε μέσα μυζήθρα , χωρίς να ξεχνάμε να αλατίζουμε κατά διαστήματα.
 όταν τελειώσει η μυζήθρα που έχει η κατσαρόλα μας, είναι έτοιμο το τυροζούλι μας.

 Βάζουμε αλάτι επάνω και το αφήνουμε σε ένα ταψί,  να πατάει όμως κάπου σε ένα κομμάτι ξύλο ή μια σχάρα, γιατί θα συνεχίσει να συρώνει ο ορός του γάλατος.
Εγώ το φτιάχνω το βράδυ, και το βγάζω από την μαδαριά, την επομένη το απόγευμα.
Είναι αυτό που βλέπετε.
Εδώ πρέπει να πούμε , ότι , εάν χρησιμοποιήσετε κατσικίσιο και πρόβειο γάλα μαζί, το τυροζούλι σας θα βγει πολύ μεγαλύτερο, το πρόβειο γάλα βλέπετε είναι πολύ πιο παχύ, από το κατσικίσιο.
Τώρα αν θέλουμε να το φάμε νωπό ως έχει, το  βάζουμε στο ψυγείο.
Αν όμως, θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για τις μακαρονάδες μας, το αλατίζουμε πολύ καλά γύρω-γύρω, το αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 4 μέρες, και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να <<ξεραθεί>> όσο επιθυμούμε, για να μπορούμε να το τρίψουμε για τα μακαρόνια.
Δεν ξεχνάμε να το γυρίζουμε ανά 2 μέρες , ώστε να ξεραίνεται κάθε φορά και το μέρος που ακουμπάει στο ψυγείο μας.
Εκτός από ξινό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό ξύδι, 2/3 του ποτηριού , και το υπόλοιπο ποτήρι να το συμπληρώσετε με νερό.
Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου